Brokolice patří mezi zeleninu, která má poměrně hodně odpůrců. Na vině může být vrozený odpor, ale velmi často je to nesprávná příprava. Příliš dlouhá tepelná úprava totiž způsobí, že brokolice ztratí barvu, získá mdlou chuť, má kašovitou konzistenci a navíc začne produkovat i nepříjemný sirný zápach.
Ideální je krátké vaření ve vroucí vodě nebo v páře po dobu cca 5-10 minut podle velikosti růžiček. Ty by měly být lehce křupavé a pevné, tzv. na skus. Pokud vaříte brokolicovou polévku nebo zeleninovou směs, přidejte do ní brokolici později než ostatní ingredience, které potřebují delší dobu přípravy. Platí to například pro brambory nebo kořenovou zeleninu.
Jak na dokonale krémovou brokolicovou polévku, která bude chutnat i dětem? Podívejte se na video s receptem a uvařte si ji ještě dnes.
Brokolicová polévka s čedarem
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 1 větší brokolice
- 1 větší mrkev
- 150 g strouhaného čedaru
- 50 g másla
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 250 ml mléka nebo smetany (případně kombinace)
- sůl, pepř";i:10;s:37:"muškátový oříšek (lze vynechat)
Příprava:
- Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Cibuli nasekejte nadrobno a mrkev nastrouhejte nahrubo.
- V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli dorůžova. Poté přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a zasypte moukou. Krátce orestujte, poté zalijte studeným vývarem a metličkou důkladně rozšlehejte dohladka, aby v polévce nebyly hrudky.
- Podle chuti osolte a opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a přiveďte k varu. Do vroucího základu nasypte nastrouhanou mrkev a růžičky brokolice. Nechte na mírném plameni vařit asi 10 minut do změknutí.
- Jakmile bude zelenina měkká, vlijte do polévky mléko nebo smetanu a přisypte nastrouhaný čedar. (Část sýra můžete nechat na posypání polévky při podávání.) Vše důkladně promíchejte a nechte pozvolna prohřát, aby se sýr zcela rozpustil.
Zdroj: gimmedelicious.com , www.loveandlemons.com