Stručný souhrn z článku

  • Francouzská polévka vichyssoise je známá svou jednoduchou přípravou a osvěžující chutí.
  • Vichyssoise je tradiční studená polévka z brambor, pórku, cibule, smetany a másla, vhodná pro letní období.
  • Původ polévky je spojen s francouzským šéfkuchařem Louisem Diatem, který ji popularizoval v New Yorku na začátku 20. století.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí. 
 

Vichyssoise (čte se višisuaz) je slavná polévka, která na rozdíl od mnoha jiných francouzských specialit není složitá na přípravu ani náročná na ingredience. Zajímavostí je, že se polévka tradičně podává studená jako osvěžující pokrm v horkém počasí, výborně ale chutná i horká.

Podívejte se, jak vaří polévku vichyssoise populární šéfkuchař Jean-Pierre Bréhier. Ve videu vás přesvědčí, že to není žádná věda:

Zdroj: Youtube

K její přípravě budete potřebovat jen pár obyčejných surovin – cibuli, brambory, pórek, smetanu, máslo a kuřecí vývar. Poměr jednotlivých surovin se v receptech mírně liší, stejně tak i použité koření či bylinky. Přidat můžete podle chuti muškátový oříšek, černý nebo bílý pepř, majoránku, tymián, případně česnek. Na ozdobení se hodí nasekaná pažitka, bylinkové pesto, krutony, jarní cibulka, čerstvý pórek, zakysaná smetana a posypat ji můžete také kostičkami opečené slaniny.

Francouzská polévka z New Yorku

O původu polévky vichyssoise se dodnes vedou spory – nejčastěji se za jejího „vynálezce“ považuje francouzský šéfkuchař Louis Diat, který působil v newyorském hotelu Ritz-Carlton. V roce 1917 se rozhodl zařadit na jídelní lístek polévku svého dětství, kterou připravovala jeho matka a do níž se v létě přidávalo studené mléko na zchlazení. Její podobu mírně upravil, pojmenoval ji podle francouzského města Vichy, které se nachází nedaleko jeho rodiště, a velmi brzy se polévka stala gastronomickým hitem po celém New Yorku.

Bramborovo-pórková polévka vichyssoise

Čas přípravy: 45 minut
Ingredience:
500 g brambor (varný typ B nebo C)
300 g pórku (pouze bílá a světle zelená část)
1 větší cibule
1 000 ml kuřecího vývaru (lze použít i zeleninový)
50 g másla
200 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř (ideálně bílý)
čerstvá pažitka na ozdobu
zakysaná smetana na ozdobu (lze vynechat)

Příprava:
1) Bílou a světle zelenou část pórku nakrájejte na kolečka, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nasekejte nahrubo.
2) Ve větším hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo, přidejte pórek i cibuli a za stálého míchání zeleninu orestujte do změknutí - pozor, nesmí zhnědnout.
3) Přidejte brambory, lžičku soli a zalijte vývarem. Vařte 20-30 minut, dokud nebudou brambory zcela měkké.
4) Do polévky vlijte smetanu, a jakmile se polévka začne vařit, stáhněte plamen a rozmixujte ji na dokonale hladký krém. Dochuťte solí a pepřem.
5) Vichyssoise podávejte se lžící zakysané smetany a čerstvou pažitkou. Pokud chcete polévku servírovat studenou, nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu, případně ještě vložte na hodinu do lednice.

Zdroj: chefjeanpierre.com, www.marmiton.org, www.tastingtable.com

Související články