Zelený hrášek jsou nezralé plody hrachu setého. Svým složením se řadí mezi zeleninu, po dozrání se z něj stává luštěnina. Zelené kuličky obsahují totiž zcela jiné látky – z větší části jsou tvořeny vodou, jsou skvělým zdrojem vitaminu C, K, vitaminů skupiny B a také řady minerálních látek.

Jeho konzumací prospějete pokožce, ledvinám a imunitnímu systému, mimo to působí pozitivně na srdce a správnou hladinu cholesterolu i krevního cukru.

Hráškovou pomazánku můžete připravit i v čistě rostlinné verzi - třeba s avokádem. Na jednoduchý postup se podívejte v tomto videu:

Proč jíst hrášek?

Na rozdíl od jiných druhů zeleniny je hrášek bohatší na bílkoviny a vlákninu, takže vás dobře zasytí na delší dobu a nebudete mít po něm brzy hlad. Pokud ho navíc zkombinujete s tvarohem, žervé, krémovým sýrem nebo vařenými vejci, získáte skvělou snídani, svačinu nebo večeři plnou kvalitních proteinů. Použít můžete i mražený hrášek – přestože je zamrazená zelenina opředená mnoha mýty, má prakticky totožné nutriční hodnoty jako ta čerstvá.

Ideální na hubnutí

Hrášek patří mezi nízkokalorické potraviny, takže si ho můžete bez obav dopřát i ve větším množství. 100 g zeleného hrášku obsahuje průměrně 100 kalorií, 6 gramů bílkovin, 15 g sacharidů, 0,4 g tuků a 7 gramů vlákniny. Výhodou je i to, že oproti hrachu a jiným luštěninám nezpůsobuje nadýmání nebo jen v minimální míře.

Tipy na dochucení hráškové pomazánky

Hráškovou pomazánku si můžete přizpůsobit přesně podle svých chutí. V základní variantě vám bude stačit jen hrášek, sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy. Doplnit je lze krémovým sýrem typu lučina, tvarohem, nasekanými vajíčky nebo sýrem – skvělý bude parmazán, čedar, gouda nebo feta.

Na dochucení použijte čerstvé bylinky – pažitku, petrželku, medvědí česnek, bazalku nebo mátu. Výborně chutná také v kombinaci s česnekem, ředkvičkami nebo rajčaty. Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte i čerstvou pálivou papričku nebo sušené chilli.

Rychlá hrášková pomazánka s lučinou

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience:

  • 150 g zeleného hrášku (může být i mražený)
  • 50 g lučiny
  • 1 menší stroužek česneku
  • citronový šťáva
  • 4 ředkvičky
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Hrášek rozmixujte ponorným mixérem nebo v blenderu na hustou pastu. Pokud použijete mražený, nechte ho nejdříve povolit při pokojové teplotě nebo ho zalijte vroucí vodou, nechte 2-3 minuty odležet a poté propláchněte studenou vodou.
  2. Rozmixovaný hrášek promíchejte s lučinou, prolisovaným česnekem a přidejte pár kapek citronové šťávy. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Ředkvičky omyjte, nastrouhejte a přidejte do pomazánky. (Můžete je ale jen nakrájet na plátky a rozložit na pomazánku až při podávání.)
  4. Pomazánku namažte na čerstvé pečivo, hodí se také do sendvičů nebo tortill. Podávat ji můžete také jako dip k nakrájené zelenině nebo nachos.

Zdroj: www.vitalia.cz, rozhlas.cz, www.bbc.co.uk

Související články