Americké lívance jsou velmi oblíbenou snídaní nejen v USA, ale i v Kanadě. Setkat se můžete s nejrůznějšími názvy – hotcakes, flapjacks, ale i griddlecakes. Tyto lívance se servírují poskládané na sobě, přelité máslem a javorovým sirupem.

Někdy se můžete setkat s tím, že se k nim bokem přidávají vejce, slanina, ale i opečený chléb či klobása. Jde o ideální jídlo na brunch.

Recept: Pravé americké lívance

Budete potřebovat:

135 gramů hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 2 lžíce cukru, 130 ml mléka, 1 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, javorový sirup

Postup:

Nejprve mouku prosejte přes síto a přidejte kypřicí prášek, sůl a cukr. V druhé míse prošlehejte mléko s vejcem a rozpuštěným máslem. To můžete případně vyměnit za rostlinný olej. Obě směsi smíchejte dohromady v hladké těsto, metličkou to půjde nejlépe. Těsto nechte alespoň 20 minut odstát.

Nyní rozehřejte pánev a potřete ji trochou másla. Nalijte na ni jednu naběračku těsta a lehce zakružte s pánví. Americké lívance nejsou velké a tenké, nýbrž asi jeden centimetr silné. Lívance smažte z obou stran dozlatova.

Nakonec podávejte polité pár lžícemi másla a javorovým sirupem. Dobře chutnají i dozdobené ovocem, jako jsou borůvky nebo maliny.

Zdroj: ireceptar.cz, prozeny.cz