Sezona rebarbory je poměrně krátká – odborníci ji doporučují sklízet zhruba do poloviny června, a tak je ideální čas si ji ještě dopřát. Jakmile začne rostlina přecházet do květu, v řapících se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové, která může být pro lidský organismus riziková. Právě kvůli ní by měli být s konzumací rebarbory opatrní lidé, které trápí onemocnění ledvin a močových cest, revmatismus nebo dna. Vhodná není ani pro malé děti.

Univerzální těsto bez vážení

Následující hrnkový recept je ideální pro každého, kdo s pečením začíná, nemá k dispozici plně vybavenou kuchyň nebo nechce trávit v kuchyni příliš dlouho času. Ingredience jednoduše odměříte hrnkem (250 ml), postupně smícháte a těsto nalijete do formy. Pozor si dejte jen na to, aby všechny suroviny měly před pečením pokojovou teplotu, jinak by se mohl koláč v troubě srazit.

Použít můžete koláčovou i obdélníkovou formu a vystačíte si i s pekáčkem. Základní těsto je univerzální, takže místo rebarbory na něj můžete naskládat i jahody, meruňky, třešně nebo jiné sezonní ovoce. Upravit si můžete i množství cukru – v tomto receptu se používá celý hrnek, aby se vyvážila kyselost rebarbory. U sladších druhů ovoce můžete snížit množství cukru až na polovinu.

Rebarborový koláč z tvarohového těsta

Doba přípravy: do 90 minut

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru (může být třtinový)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 střední vejce
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • ½ hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 400 g rebarbory
  • špetka soli
  • plátky mandlí na posypání (lze vynechat)

Příprava:

  1. Všechny ingredience vyjměte z lednice 30-60 minut předem, aby měly před přípravou pokojovou teplotu. Mezitím opláchněte rebarborové řapíky, oloupejte slupku a nakrájejte je na malé kousky, dejte do misky a zasypte dvěma lžícemi cukru.
  2. Troubu předehřejte na 180 ºC. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
  3. Mouku promíchejte se solí a práškem do pečiva. Ve větší misce prošlehejte vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem do husté pěny. Použít můžete ruční šlehač i metličky. Poté vmíchejte mouku, tvaroh, mléko a nakonec olej.
  4. Těsto nalijte do formy, z misky s rebarborou slijte šťávu a nakrájené kousky naskládejte na těsto. Posypte plátky mandlí a vložte do trouby. Pečte 35 minut dozlatova.

Související články