Ředkvičky jsou zdravá a nízkokalorická zelenina, kterou lze v kuchyni využít na mnoho způsobů. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, podporují trávení, prospívají pokožce a mají antibakteriální i antiseptické účinky. Největší sílu mají v čerstvé podobě, výborně chutnají ale i po tepelné úpravě.

Ředkvičky můžete jednoduše opéct na másle v pánvi. Během chvilky vykouzlíte vynikající přílohu nebo základ salátu. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: Youtube

Vařením či pečením ztrácejí ředkvičky charakteristickou štiplavost a jsou lehce nasládlé. Díky tomu chutnají i těm, komu jejich ostrá chuť nevyhovuje – včetně dětí. Tady jsou 3 recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.

Ředkvičková polévka

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

  • 2 svazky ředkviček i s listy
  • 1 střední cibule
  • 2 brambory
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř
  • rostlinný olej

Příprava:

  1. Ředkvičky dobře omyjte, odkrojte listy, ale nevyhazujte je – do polévky je použijete také. Cibuli nasekejte nadrobno, ředkvičky a oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte olej a pozvolna na něm osmahněte cibuli. Jakmile začne růžovět, přidejte ředkvičky a krátce je osmahněte. Přihoďte ředkvičkové listy a nechte je zavadnout, podobně jako čerstvý špenát.
  3. Do hrnce přidejte brambory a vše zalijte vývarem. Vařte 15-20 minut do změknutí. Poté polévku rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Vmíchejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete.

Pečené ředkvičky

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 2 svazky ředkviček
  • rostlinný olej
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • čerstvé bylinky (petržel, pažitka, kopr)

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtky. V misce je zlehka osolte a promíchejte se 2 lžícemi oleje. Poté je rozložte na pečicí papír a vložte do trouby na 10-15 minut.
  2. Po upečení je lehce zakápněte citronovou šťávou a promíchejte s nakrájenou petrželí, pažitkou nebo koprem. Podávejte jako salát nebo přílohu ke grilovanému masu.

Ředkvičkové chipsy

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1-2 svazky ředkviček
  • rostlinný olej
  • kořenicí směs (grilovací koření, provensálské bylinky, garam masala…)
  • sůl (podle použitého koření)

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Ředkvičky omyjte, osušte a nakrájejte či nastrouhejte na tenké plátky. V misce je promíchejte s vybraným kořením a olejem. Poté je rozložte na plech vyložený alobalem tak, aby se jednotlivé plátky nepřekrývaly.
  2. Pečte 15-20 minut dozlatova – přesná doba pečení záleží na síle plátků, proto ředkvičky během pečení průběžně kontrolujte.
  3. Ředkvičkové chipsy můžete podávat s tvarohovým nebo bylinkovým dipem, nebo je použít jako křupavou ozdobu do salátů a polévek.

Zdroj: chrudimsky.denik.cz, prkynko.cuketka.cz, www.food.com, budejovice.rozhlas.cz

Související články