Rybíz se řadí mezi nejoblíbenější letní ovoce a kromě charakteristické sladkokyselé chuti patří mezi jeho přednosti také obsah vitaminu C, vlákniny, draslíku, vápníku a hořčíku. Obsahuje minimum kalorií (33 kcal na 100 gramů), takže si ho můžete dopřávat po hrstech i při dietě. Výborně se hodí do letních koláčů, bublanin a ovocných salátů, připravuje se z něj také sirup a velmi oblíbený je také ve formě džemu.

Zdroj: Youtube

Rychle, než se zkazí

Trvanlivost rybízu je velmi krátká, snadno se otlačí a začne se kazit. V lednici vydrží maximálně tři dny, pokud víte, že ho nestihnete do té doby zpracovat, uložte raději omyté a osušené bobule do mrazáku.

Skvělým způsobem, jak bohatou úrodu zpracovat a uchovat si kousek léta na později, je výroba domácí rybízové zavařeniny. Díky tomu, že je rybíz přirozeně bohatý na pektin, snadno želíruje, a při jeho přípravě se tak obejdete bez přídatných látek.

Sítko, gáza, odšťavňovač

Než se pustíte do práce, rybíz důkladně omyjte, zbavte stopek a krátce ho povařte v malém množství vody. Poté ho propasírujte přes jemné kuchyňské síto nebo pasírovač, dobře poslouží také čistá utěrka, gáza nebo kus tenké látky. Použít můžete i odšťavňovač, ale počítejte s tím, že řada přístrojů si s rybízem neumí poradit a velmi rychle se zanese. Vhodnějším řešením jsou šnekové (mlýnkové) odšťavňovače, které zvládnou zpracovat celé trsy i se stopkami.

Možná si vzpomenete na klasický ruční šnekový odšťavňovač z litiny, který mívaly v kuchyni naše babičky. Při zpracování rybízu ho nic nepřekoná, v domácích potřebách ho najdete i dnes a oproti elektrickým odšťavňovačům je mnohonásobně levnější.

Pokud vás čeká velká úroda, bude se vám tento pomocník hodit. Rybíz nemusíte obírat ani předvařovat a získáte dokonale čistou šťávu bez zrníček, kterou využijete nejen do džemu, ale i sirupu nebo domácí limonády.

Rybízová marmeláda bez zrníček

  • Ingredience:
  • 500 ml vylisované rybízové šťávy
  • 450-550 g krystalového cukru

Příprava:

  1. Připravte si dokonale čisté a suché skleničky s kvalitním uzávěrem.
  2. Rybízovou šťávu nalijte do většího hrnce, přidejte 450 g cukru a na mírném plameni vařte 10 minut.
  3. Čistou lžičkou směs ochutnejte, a pokud se vám zdá příliš kyselá, přidejte cukr navíc. Povařte dalších 5 minut, aby se cukr dobře rozpustil.
  4. Hotovou směs ihned nalijte do připravených suchých a čistých skleniček. Dobře je uzavřete a otočte je dnem vzhůru na 10-15 minut. Rybízovou zavařeninu skladujte v suchu a temnu.

Související články