Dáváte přednost vynikajícím čokoládovým dortům namísto lehkých ovocných? Pak neváhejte a připravte si s námi vynikající Sacher dort. Uvidíte, že jej budete péct opakovaně.

Recept na Sacher dort

Budete potřebovat:

350 gramů hořké čokolády, ½ hrnku krupicového cukru, 150 gramů másla, 4 kapky vanilkového extraktu, 6 vajec (odděleně žloutky a bílky), 1 hrnek hladké mouky, 1 špetku soli, 300 ml meruňkového džemu, 1 PL citronové šťávy, 3 PL smetany ke šlehání, máslo a mouku na vytření a vysypání formy

Postup přípravy:

150 gramů čokolády rozlamte a rozpusťte ve vodní lázni. K přípravě polevy si odložte stranou lžíci másla a cukru. Zbytek másla smíchejte s vychladlou čokoládou, přidejte prosetou mouku a špetku soli. Promíchejte a vypracujte hladké těsto.

Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Přidávejte je po lžících do čokoládové směsi a vmíchejte stěrkou.

Dortovou formu (průměr 24 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Čokoládové těsto vlijte do formy a uhlaďte na povrchu. Pečte 40 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout.

Nyní si zahřejte džem s citronovou šťávou a přepasírujte přes sítko. Vychladlý dort vyjměte z formy a rozkrojte na dvě části. Potřete je marmeládou. Vrchní stranu a boky dortu potřete také.

Zbytek čokolády rozpusťte ve vodní lázni, přidejte zbytek cukru a másla a promíchejte. Odstavte z plotny a vmíchejte smetanu. Horkou polevu nalijte na dort, potřete i boky a nechte ztuhnout.

Zdroj: recepty.cz, vareni.cz