Smažené banány jsou oblíbeným dezertem v asijské kuchyni, připravují se ale i ve Španělsku, Jižní Americe nebo Africe. Setkat se s ním můžete ve třech základních podobách. Tou první je banán smažený v těstíčku z mouky, vajec a mléka nebo vody.

Druhou možností je banán střídavě obalovat v rozšlehaném vajíčku a mouce. Třetí a nejjednodušší varianta je banán osmažený přímo na oleji nebo másle.

Zkuste si připravit španělskou verzi smaženého banánu s medem. Ve videu se dozvíte, jak na to:

Zdroj: Youtube

Skořice, čokoláda, zmrzlina

Jaký způsob přípravy zvolíte, záleží na vás. Těstíčko dodá banánu větší šmrnc a dá se podávat i jako dezert nebo stylová víkendová snídaně. Po osmažení ho lze navíc obalit v sekaných oříšcích, kokosu nebo třeba sezamových semínkách - tyto ingredience do něj můžete rovnou i přidat.

Všechny verze smaženého banánu můžete také obalit ve skořicovém cukru nebo při podávání zakápnout medem, javorovým sirupem, karamelem či rozpuštěnou čokoládou. Výborně chutnají také v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou.

Podélně, nebo na kolečka?

Klasicky se banány připravují podélně rozkrojené, má to však jedno úskalí – oblá strana se hůře smaží, zvlášť pokud je obalená v těstíčku. Je tedy potřeba použít více oleje, aby se pokryl celý povrch. Kolečka jsou v tomto ohledu praktičtější a lépe se s nimi manipuluje. Myslete na to, že smažení by mělo být poměrně rychlé – stačí zhruba 2 minuty z obou stran. Při delší tepelné úpravě banán hodně změkne a získá až kašovitou konzistenci, zejména pokud je zralejší.

Smažený banán v těstíčku

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2

Ingredience:

  • 2 větší banány (ne přezrálé)
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky mleté skořice
  • rostlinný olej
  • 15 g másla

Příprava:

  1. Vejce prošlehejte s mlékem a špetkou soli. Postupně přidávejte mouku a vytvořte husté těstíčko. Banány oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo podélně rozkrojte a přepulte. V misce smíchejte vanilkový cukr se skořicí.
  2. V pánvi rozehřejte máslo a olej. Kousky banánu namáčejte do těstíčka a smažte z obou stran dozlatova. Po osmažení je pokládejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Ještě horké je obalte ve skořicovém cukru.
  3. Pokud vám těsto zbyde, můžete ho podle potřeby trochu naředit mlékem a připravit z něj palačinku.

Zdroj: www.fifteenspatulas.com, spainonafork.com

Související články