Stručný souhrn z článku:
- Vytvořte roztomilé sobí cukroví, které je jednoduché a oblíbené u dětí.
- Základem jsou kruhové sušenky z křehkého nebo lineckého těsta, zdobené čokoládou a červenými lentilkami.
- Postup zahrnuje přípravu těsta, pečení, chlazení a dekoraci čokoládovými nosy, očima a parohy.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Sobi sice nepatří mezi tradiční české vánoční symboly, ale nutno říct, že se u nás zabydleli – v podobě různých sošek, ozdob nebo svítících dekorací se s nimi potkáváme v obchodech i domácnostech. Oblíbení jsou zejména u dětí, které je mají spojené s vánočními pohádkovými příběhy, a toto cukroví jim zaručeně udělá radost.
Sobí cukroví můžete připravit i ve slepované variantě jako linecké. Je to trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Podívejte se na video s podrobným návodem:
Základní těsto
Základem sobího cukroví je klasické křehké, případně linecké těsto. Můžete ho použít v základní podobě, nebo dochutit skořicí, perníkovým kořením, citronovou kůrou, případně část mouky nahradit mletými ořechy nebo celozrnnou variantou.
Z těsta se následně vykrajují kolečka, která se po upečení zdobí. Celý tento proces jde zvládnout za 1-2 hodiny, počítejte ale s tím, že těsto potřebuje čas na odpočinek v lednici, a to alespoň 60 minut, nejlépe přes noc. Kolečka si můžete samozřejmě i upéct dopředu a nazdobit později.
Lentilky a čokoláda
Kromě těsta budete potřebovat už jen dvě ingredience – lentilky (či jiné barevné bonbony) a rozpuštěnou čokoládu na kreslení očí a parohů. Bonbonů kupte větší balení – potřebovat budete jen červené a v jedné krabičce by jich bylo málo.
Čokoláda postačí běžná na vaření. Pokud máte zkušenost s čokoládovou polevou, s níž se dobře pracuje, klidně použijte tu. Ke zdobení budete potřebovat cukrářský sáček, v nouzi si vystačíte se špejlí, kterou namočíte do polevy a oči i parohy nakreslíte jako tužkou.
Vánoční sobí sušenky
Čas přípravy: 60 minut + čas na odležení těsta
Ingredience:
210 g hladké mouky
140 g másla
60 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 žloutek
80 g čokolády na vaření
červené lentilky (nebo jiné bonbony)
Příprava:
1) Máslo vyjměte z lednice a nechte hodinu při pokojové teplotě.
2) V misce smíchejte mouku, moučkový i vanilkový cukr, změklé máslo. Přidejte žloutek a vypracujte kompaktní těsto.
3) Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu, ideálně přes noc.
4) Troubu předehřejte na 180 ºC.
5) Vychlazené těsto nechte chvíli povolit a na lehce pomoučněné podložce rozválejte na plát silný 3-5 mm.
6) Z těsta vykrajujte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
7) Pečte zhruba 10 minut – jakmile začnou okraje lehce hnědnout, vyjměte plech z trouby.
8) Cukroví nechte vychladnout, rozpusťte čokoládu a připravte si lentilky.
9) Na spodní část kolečka (ne na střed) udělejte čokoládou větší tečku a přilepte na ni červený bonbon jako nos. Stejně ozdobte i další kousky.
10) Nad červeným nosem vytvořte pomocí zdobicího sáčku dvě tečky jako oči. Nad nimi do stran nakreslete parohy – jednu dlouhou čáru a po stranách kratší (jako na obrázku výše).
11) Čokoládu nechte ztuhnout a sobí cukroví je hotové.
Zdroj: kitchenmason.com