Max Mariola je sympatický italský šéfkuchař, který si získal popularitu díky kulinářským pořadům v televizi a videím na sociálních sítích . Narodil se v roce 1969 v Římě, působil v mnoha vyhlášených podnicích a na začátku tohoto roku otevřel v Miláně svou vlastní restauraci nazvanou Max Mariola Ristorante.
Ve svých videích seznamuje diváky a sledující z celého světa s autentickou italskou kuchyní, která vychází z jeho profesních zkušeností i rodinných receptů. Pokud milujete Itálii a její gastronomii, určitě si tohoto energického a zábavného šéfkuchaře vyhledejte na YouTube, Instagramu nebo TikToku a vyzkoušejte některý z jeho receptů, které mají na internetu statisíce zhlédnutí.
Jako od italské babičky
Příprava špaget s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami není v zásadě složitá - i proto se řadí mezi nejoblíbenější jídla italské kuchyně, která zdomácněla v mnoha zemích světa.
Připravit se dají na mnoho způsobů: použít lze čerstvá i konzervovaná rajčata, maso může být hovězí, vepřové nebo jejich směs, roli hraje i výběr sýrů. O tom, jak budou ve výsledku chutnat, rozhodují drobné detaily.
Max Mariola vychází z receptu své babičky a připravuje kuličky i omáčku podle rodinné tradice. Do masové směsi přidává strouhaný parmazán, petržel, česnek a bílý chléb namočený v mléce, kuličky nejdříve smaží na olivovém oleji, a až poté je přidává do omáčky z pasírovaných rajčat.
Tu následně přelévá bez kuliček do pánve, promíchá se špagetami a dochutí směsí strouhaného parmazánu a pecorina, díky níž získá omáčka krémovou konzistenci. Výsledkem je dokonalé jídlo, které můžete bez obav podávat i při slavnostních příležitostech a zaručeně zazáříte.
Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami
Ingredience:
- 400 g špaget
- 400 g mletého hovězího masa
- 100 g staršího bílého chleba
- 100 ml mléka
- hrst čerstvé petrželky
- 1 stroužek česneku
- 800 g loupaných rajčat v konzervě
- 130 g nastrouhaného parmazánu
- 50 g nastrouhaného pecorina
- 1 rozšlehané vejce
- olivový olej
- sůl, pepř
Příprava:
- Bílý chléb nakrájejte na kousky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Poté ho důkladně vyždímejte a vložte do větší misky k mletému masu. Přisypte polovinu parmazánu a nasekanou petrželku, přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř.
- Rukama vypracujte kompaktní směs a poté přidejte rozšlehané vejce – stačí jen třetina nebo polovina, aby směs nebyla příliš řídká. Následně vytvarujte malé kuličky o průměru 2-3 cm.
- V hrnci rozehřejte olivový olej, krátce na něm osmahněte nakrájenou jarní cibulku, přidejte propasírovaná nebo rozmixovaná rajčata, osolte, opepřete a nechte 20 minut provařit.
- Dejte vařit vodu na špagety. V pánvi osmažte masové kuličky do hnědé barvy, poté je přidejte k rajčatové omáčce a 10-15 minut provařte na mírném plameni. Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě.
- Rajčatovou omáčku přelijte bez masových kuliček do větší pánve. Přidejte špagety a trochu vody, v níž se vařily. Krátce provařte, vypněte sporák a vmíchejte nastrouhaný parmazán a pecorino. Na každý talíř dejte porci špaget, lehce přelijte omáčkou a navrch přidejte kuličky. Posypte strouhaným parmazánem a podávejte.