Během zimních měsíců je ideální čas na sytá a výživná jídla, a právě taková je tradiční španělská specialita potaje de garbanzos. Jedná se o dušenou směs nebo velmi hustou polévku, v níž hraje hlavní roli cizrna.
Připravuje se zejména v chladnějších obdobích a má mnoho obměn, takže si ji můžete lehce přizpůsobit podle vlastní chuti i domácích zásob. Mimo to je velmi zdravá - díky cizrně a zelenině vás dobře zasytí, tělu dodá rostlinné bílkoviny a důležitou vlákninu. Připravit ji můžete k večeři pro celou rodinu a oceníte ji i jako oběd do krabičky do práce.
Podívejte se na přípravu španělské speciality krok za krokem v tomto videu:
Co budete potřebovat?
V každém regionu se potaje de garbanzos připravuje trochu jinak – kromě cizrny obvykle nechybí brambory, rajčata a cibule, přidat lze také papriky, mrkev nebo čerstvý špenát. Jako koření se používá mletá paprika – sladká, uzená i pálivá podle chuti. Chybět by neměl bobkový list a čerstvá petrželka na posypání.
Pokud chcete jídlo vydatnější, můžete ho doplnit vařeným masem, pikantní klobásou nebo vařeným vajíčkem. Výsledná konzistence by měla být spíš hustší - vývaru proto přidejte jen tolik, aby byly všechny suroviny ponořené, během vaření pak můžete tekutiny podle potřeby doplnit.
Španělský cizrnový kotlík (potaje de garbanzos)
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
1 menší cibule
½ zelené papriky
½ červené papriky
1 větší rajče
1 větší brambora (varný typ B nebo C)
500 g cizrny v nálevu
3 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky (nejlépe uzené)
špetka pálivé papriky (lze vynechat)
700 ml zeleninového vývaru
1 bobkový list
olivový olej
sůl, pepř
čerstvá petrželka
Příprava:
1) Oloupanou bramboru nakrájejte na kostky, rajče na menší kostičky – pokud nemáte rádi v jídle rajčatové slupky, můžete ho nejdříve oloupat podle tohoto návodu. Cibuli, zelenou i červenou papriku nakrájejte nahrubo. Česnek nasekejte najemno, cizrnu slijte a propláchněte studenou vodou.
2) V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Krátce na něm orestujte cibuli, poté přidejte papriky a česnek, vše promíchejte a na mírném plameni opékejte 5 minut. Poté přidejte nakrájené rajče, bramboru a zasypte sladkou paprikou. Krátce orestujte, zalijte vývarem a přidejte bobkový list.
3) Hrnec přiklopte pokličkou a směs nechte vařit na mírném plameni 30 minut. Při servírování ozdobte nasekanou petrželkou, podávejte s čerstvým chlebem nebo bagetou.