Pěstování švestek má u nás velmi dlouhou tradici – první odrůdy se na našem území začaly vysazovat už v 5. století, větší rozmach slivoní nastal za vlády Karla IV., který přivezl sazenice z Francie. K přednostem švestek patří nejen výborná chuť a široké kulinářské využití, ale také velmi vysoký obsah zdraví prospěšných látek.
Najdeme v nich například vlákninu, která podporuje peristaltiku střev a dobré trávení, dále vitaminy C, B-komplex a K. Mimo to jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku a vápníku. Za charakteristickým zbarvením slupky stojí flavonoidy, které v těle působí jako antioxidant a podporují imunitu.
Koláče, povidla, omáčky a slivovice
Nejvyšší přínos pro zdraví mají švestky v syrové, případně sušené podobě. Výborně chutnají i po tepelné úpravě, a to ve sladké i slané kuchyni. Hodí se do moučníků z litého i kynutého těsta, lze z nich připravit ovocné knedlíky, ve formě povidel se používají jako náplň do buchet, koláčů, dortů nebo perníku.
Skvěle chutnají v kombinaci s mákem nebo ořechy. Jako omáčka se podávají k uzenému masu, kachně, hovězí i vepřové pečeni, jehněčímu a také ke zvěřině. Skvěle chutná také v kombinaci s vyzrálými sýry. V neposlední řadě jsou švestky oblíbenou ingrediencí na výrobu pálenky – slivovice.
Rychlý koláč
Následující recept oceníte ve chvílích, kdy nechcete trávit v kuchyni příliš mnoho času, ale zároveň máte chuť na domácí moučník. Stačit vám budou jen základní ingredience, jako je mouka, cukr, kypřicí prášek, vejce a jogurt. Klasickou drobenku z mouky, másla a cukru doporučujeme vylepšit lžičkou mleté skořice, která se ke švestkám výborně hodí.
Příprava koláče je velmi snadná, všechny ingredience stačí postupně smíchat, těsto ozdobit švestkami a drobenkou a upéct. Pozor si dejte jen na teplotu ingrediencí – kypřicí prášek nemá rád studené suroviny přímo z lednice a těsto se může během pečení nebo po vyjmutí z trouby srazit.
Hrnkový švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 500 g švestek
Na drobenku:
- 2/3 hrnku hrubé mouky
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 4 lžíce studeného másla
- 1 lžička skořice
Příprava:
- Chlazené ingredience vyjměte z lednice a nechte na kuchyňské lince dojít pokojové teploty. Mezitím omyjte švestky, zbavte je pecek a nakrájejte na malé kousky nebo měsíčky.
- Z másla, mouky, cukru a skořice pomocí prstů vypracujte drobenku a uložte ji do lednice.
- Troubu předehřejte na 170 ºC. Menší plech, pekáček nebo koláčovou formu s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem.
- Vejce metličkou prošlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny, přidejte jogurt, olej a mouku promíchanou s kypřicím práškem. Těsto nalijte na plech, navrch vyskládejte švestky a vše hustě posypte drobenkou.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 30–40 minut. Před koncem pečení zapíchněte do nejvyššího místa špejli – pokud na ní neulpí vlhké drobečky těsta, je koláč hotový.