Citronový koláč se v různých obměnách peče po celém světě – oblíbený je v Itálii, Francii, Velké Británii, USA i v Asii. Připravuje se v kulaté dortové formě, v podobě sladkého chlebíčku i jako bábovka nebo jednoduchá buchta na plech. Ingredience se mohou mírně lišit, základ ale vždy tvoří cukr, vejce, mouka, máslo nebo jiný tuk a čerstvě vymačkaná citronová šťáva a nastrouhaná kůra, jež moučníku dodají svěžest, intenzivní vůni a příjemně nakyslou chuť.

Citronový koláč miluje také legenda britské gastronomie Mary Berry, která napsala více než 70 kuchařek a v roce 2020 obdržela od královny Alžběty Řád britského impéria. Na její verzi se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

S polevou i bez ní

Citronové moučníky se často doplňují polevou, která se připravuje z moučkového cukru a citronové šťávy nebo bílků. Pokud chcete koláč upéct na slavnostní příležitost, můžete ho navíc ozdobit plátky citronů. Ty mohou být čerstvé, ale pokud se obáváte, že bude výsledek příliš kyselý, můžete je 5 minut povařit v jednoduchém sirupu, který připravíte z vody a krupicového cukru v poměru 1 : 1.

Povrch můžete také posypat strouhaným kokosem nebo zbylou citronovou kůrou. Skvělá je také varianta s rozpuštěnou bílou čokoládou posypanou plátky mandlí. Pokud si chcete usnadnit práci, po vychladnutí moučník jednoduše poprašte moučkovým cukrem - bude chutnat skvěle i tak.

Opravdu dobrý citron

Pro přípravu citronového koláče nebo chlebíčku se vyplatí koupit bio citron s chemicky neošetřenou kůrou. Nejen že jeho chuť i aroma jsou výraznější, ale kůru můžete bez obav nastrouhat a přidat do těsta. Nespoléhejte na to, že běžné citrony stačí omýt – látky, kterými se plody ošetřují, nejsou rozpustné ve vodě, takže se jich jen tak nezbavíte. Pokud neseženete chemicky neošetřený citron, použijte raději sušenou citronovou kůru – místo 1 polévkové lžíce čerstvé kůry použijte 1 lžičku sušené.

Citronový koláč

Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 4 velká vejce
  • 275 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml podmáslí, kefíru nebo kyšky
  • 1 citron (chemicky neošetřený)
  • špetka soli
  • moučkový cukr

Příprava:

  1. Všechny ingredience vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem, máslo nakrájejte na kostky, aby změklo. Všechny suroviny si odvažte, mouku dobře promíchejte s kypřicím práškem. Na velmi jemném struhadle nastrouhejte citronovou kůru (jen žlutou povrchovou vrstvu) a poté z citronu vymačkejte šťávu.
  2. Troubu předehřejte na 180 ºC. Kulatou dortovou formu nebo menší pekáček vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem.
  3. Do misky dejte máslo, cukr, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do světlé pěny.
  4. Do směsi postupně zašlehejte všechna vejce. Po částech přidejte všechnu mouku a nakonec do směsi stěrkou nebo vařečkou vmíchejte podmáslí a citronovou šťávu.
  5. Těsto ihned nalijte do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 40-50 minut.
  6. Před vytažením z trouby zapíchněte do středu moučníku špejli. Pokud zůstane suchá, je hotový.
  7. Citronový koláč nechte zcela vychladnout a poté ho poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: www.houseandgarden.co.uk, www.dtest.cz

Související články