Těstovinový salát je skvělý vynález. Hotový je během chvíle, hodí se ke zužitkování zbytků masa i zeleniny a poskládat ho jde i ve stylu „co dům dal“. Výběr ingrediencí má zásadní vliv na to, jestli ve výsledku na talíři najdete kalorickou bombu, jídlo, po němž budete mít za chvíli hlad, anebo vyváženou kompozici, která vám dodá bílkoviny, tuky, sacharidy i vlákninu.

Vyzkoušejte recept na španělskou variantu těstovinového salátu s tuňákem, vejci, olivami a rajčaty:

Zdroj: Youtube

Osvědčená kombinace

V následujícím receptu najdete všechno, co by mělo ve vyváženém jídle být. O dostatek bílkovin se postará tuňák, který je navíc dobrým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Použít můžete tuňáka naloženého v olivovém nebo slunečnicovém oleji, ale pokud si hlídáte kalorie, sáhněte raději po variantě ve vlastní šťávě. Navíc můžete přidat i vařená vejce.

Těstoviny poslouží jako zdroj sacharidů – ideální volbou jsou celozrnné, které vás zasytí na delší dobu, ale použít můžete samozřejmě i klasické. Porci zeleniny zajistí brokolice, rajčata, okurka a cibule, o správnou chuť i propojení všech ingrediencí se postará zálivka.

Tradičně se do těstovinového salátu používá zakysaná smetana nebo majonéza, v tomto receptu je nahrazuje bílý jogurt, který má nižší obsah tuku.

Těstovinový salát s tuňákem a brokolicí

Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 250 g těstovin (ideálně celozrnné)
  • 350 g brokolice
  • 1 menší cibule
  • 1 salátová okurka
  • 10 cherry rajčat
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 4 vejce vařená natvrdo (lze vynechat)
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • čerstvá pažitka (nebo jarní cibulka)
  • ½ citronu
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Do hrnce dejte vařit osolenou vodu, cibuli nakrájejte nadrobno, brokolici rozeberte na malé růžičky a z citronu vymačkejte šťávu. Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky, pažitku nasekejte nadrobno.
  2. Do vroucí vody nasypte těstoviny – 2 minuty před koncem doporučené doby vaření k nim přidejte brokolici. Po uvaření slijte vodu a těstoviny s brokolicí nechte zchladnout.
  3. Ve větší misce smíchejte cibuli s citronovou šťávou, osolte, opepřete. Nechte 5 minut odležet a poté přidejte okurku, pažitku a jogurt. Poté do zálivky vmíchejte těstoviny s brokolicí, přepůlená cherry rajčata a nakonec slitého tuňáka.

Zdroj: www.houseandgarden.co.uk, christieathome.com, delicerecipes.com

Související články