Jsou jídla, která možná na první pohled nepůsobí jako delikatesa, ale vůbec na tom nezáleží. To hlavní je chuť a také vzpomínky, které s nimi máme spojené. Mohou to být knedlíky s vajíčkem, šunkofleky, lečo, chleba ve vajíčku, rizoto s hráškem, vepřové v mrkvi, pudink s piškoty a kompotem, krupicová kaše nebo třeba nudle s mákem.

V jejich chuti jsou schované prázdniny u babičky, společné rodinné obědy, nedělní návštěvy u tety nebo radost z návratu z tábora nebo školy v přírodě. K takovým patří i palačinky v různých podobách – třeba podávané jako trhanec přelitý omáčkou z čerstvých jahod a smetany.

Jahody se smetanou

Kombinace jahod a smetany je léty prověřená a nikdy s ní nešlápnete vedle. Jahody se šlehačkou ostatně dodnes najdeme v nabídce tradičních cukráren. V případě jahodové omáčky není třeba smetanu šlehat – stačí ji jednoduše nalít k rozmačkanému ovoci a vše promíchat.

Chuťově nejlepší je varianta s 31-33 % tuku, ale pokud chcete připravit odlehčenější verzi, sáhněte po 12% smetaně. Jahodovou omáčku můžete podávat i k lívancům nebo ovocným knedlíkům, vychlazená výborně chutná i samotná jako osvěžující letní dezert do skleničky.

Palačinky tenké, nebo silnější?

Podoba palačinek záleží na vás. Někdo má rád v trhanci palačinky tenké jako papír, ale můžete je připravit i silnější – v tomto případě je příprava rychlejší, protože v pánvi připravíte větší množství těsta naráz a nečeká vás tolik obracení. Navíc se budou silnější palačinky lépe trhat i jíst.

Palačinkový trhanec s jahodovou omáčkou

Doba přípravy: do 30 minut

Počet porcí: 4

Ingredience na palačinky:

  • 300 ml mléka
  • 2 větší vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 10 g vanilkového cukru (lze vynechat)
  • špetka soli
  • olej

Příprava:

  1. V misce metličkou prošlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku, špetku soli a vanilkový cukr. Těsto nechte 10-15 minut odpočinout, nebo uložte v uzavřené nádobě do lednice na pozdější použití.
  2. Rozehřátou pánev lehce potřete olejem.
  3. Naběračkou nalijte těsto do středu pánve a nakloňte ji postupně do všech stran, aby se těsto rozteklo po celém povrchu dna.
  4. Jakmile těsto zpevní, otočte palačinku obracečkou a opečte ji z druhé strany dozlatova.
  5. Palačinky natrhejte na menší kousky a přelijte jahodovou omáčkou.

Ingredience na jahodovou omáčku (merendu):

  • 500 g jahod
  • 250 ml smetany
  • cukr dle potřeby

Příprava:

1. Jahody omyjte, zbavte stopky a vložte do misky nebo vyšší nádoby.

2. Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory jahody co nejvíc rozmačkejte.

3. Přilijte smetanu, promíchejte a podle potřeby dochuťte cukrem.

4. Hotovou omáčkou přelijte natrhané palačinky nebo ji uložte do lednice na pozdější použití.

Zdroj: redakce Dům&Zahrada, www.toprecepty.cz

Související články