Bábovky, česká klasika, která nikdy nezklame. Tyto nadčasové dobroty se mohou zdát jako jednoduchý dezert, ale s trochou kreativity a správnými ingrediencemi můžete překvapit a obohatit každou rodinnou oslavu nebo odpolední čaj. Zkuste naše tři variace, které si zamilujete!

Zdroj: Youtube

Bábovka bez cukru a přitom sladká? Ano!

  • 230 g mandlové mouky
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 5 lžic mandlovo-kokosového másla Šufánek
  • 2 vejce
  • 3 jablka
  • 1 zralý banán (nemusíte dávat, ale bábovku dosladí)
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky vanilkového prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce kokosového oleje

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou. Jablka omyjte, nastrouhejte. Mouky smíchejte se skořicí, vanilkou a sodou. Banán s vejci, máslem a olejem smíchejte do hladka. Všechny tři části smíchejte do jedné, promíchejte a vlijte do formy. Pečte 35–45 minut. Doporučuji podávat s ořechovým máslem a kokosovým kefírem.

Hrníčková klasika, co nikdy nezklame

  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z citronu

Troubu předehřejte na 165–170 °C. Formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem, přidejte olej, mléko, mouku s práškem, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promíchejte a nalijte do formy. Pečte 45–50 minut.

Ořechovo-jablečná bábovka

  • 4 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 hrnky nakrájených jablek
  • ½ hrnku mletých vlašských ořechů
  • ½ hrnku sekaných ořechů
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • ¾ hrnku rostlinného oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce sádla
  • 1 hrst mletých vlašských ořechů na vysypání formy

Troubu předehřejte na 150 °C. V míse nejprve smíchejte mouku, kypřicí prášek a vanilkový cukr. Vlašské ořechy nameleme a část nasekáme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. V jiné míse vyšlehejte vejce s moučkovým cukrem a solí do pěny.

Střídavě přidávejte suché ingredience a mokré, olej a mléko, a nakonec vmíchejte jablka. Formu vymažte sádlem, vysypte mletými ořechy a vylijte do ní těsto. Pečte 30–40 minut. Po upečení bábovku pocukrujeme.

Každý recept představuje jedinečný způsob, jak připravit bábovku, která bude nejen krásně vypadat, ale i skvěle chutnat. Ať už si vyberete kteroukoli z těchto variant, vaše chuťové buňky budou jistě nadšené. Experimentujte, kombinujte a hlavně si užívejte každé sousto této tradiční pochoutky v novém kabátě!

Zdroj: https://www.toprecepty.cz, https://www.wugi.cz, https://brno.rozhlas.cz

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout kvíz
warning_fill
Kvíz mohou vyplnit jen přihlášení uživatelé.

Bábovkový kvíz

Související články