V hitparádě tradičních českých moučníků bude bábovka zaručeně na předních příčkách. Krásně vypadá, výborně chutná a lze ji připravit na desítky různých způsobů. Ve starších kuchařkách najdete především recepty na bábovky z kynutého nebo třeného těsta, v současné době kralují hlavně varianty s kypřicím práškem nebo jedlou sodou, které jsou jednodušší a rychlejší na přípravu.

Jak se peče klasická třená bábovka? Na postup se můžete podívat ve videoreceptu foodbloggera Martina Kuciela alias pana Cuketky:

Zdroj: Youtube

Místo mléka použijte kefír nebo jogurt

Stále větší oblibu si získávají také bábovky se zakysanými mléčnými výrobky, jako je jogurt, podmáslí, kefírové či acidofilní mléko. Jejich použití má hned několik výhod – aktivují jedlou sodu, neutralizují pachuť prášku do pečiva, navyšují množství bílkovin a těsto je navíc díky nim krásně vláčné.

Jak poznat kvalitní mák?

Možná vás překvapí, že Česko je světovou velmocí v pěstování potravinářského máku – drobná zrníčka dokonce v exportu vítězí i nad chmelem. Bohužel se v obchodech vedle Českého modrého máku velmi často objevují levnější varianty ze třetích zemí, které jeho kvality zdaleka nedosahují.

Dokonce se může jednat o technický mák, jež má sloužit výhradně k farmaceutickým účelům. Jak je odlišit? Řiďte se cenou a údaji na etiketě. Běžná cena máku se pohybuje okolo 20 Kč za 100 gramů, sázkou na jistotu je nákup výrobků od tuzemských pěstitelů.

Věděli jste, že...

  • Kvalitní mák se řadí mezi superpotraviny. Obsahuje velké množství vápníku, je bohatý na vitaminy skupiny B, hořčík, železo, zinek a měď. Mimo to je dobrým zdrojem omega-6 mastných kyselin.
  • Od roku 2021 nese Český modrý mák značku kvality Chráněné zeměpisné označení, čímž se zařadil mezi výjimečné evropské potraviny.

Maková bábovka se skořicí a kefírem

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 350 ml kefírového mléka
  • 3 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 100 ml oleje
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Příprava:

  1. Všechny ingredience vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem, aby došly pokojové teploty. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC.
  2. Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva, mletým mákem, skořicí a špetkou soli. Ve větší misce metličkou důkladně prošlehejte vejce s kefírovým mlékem. Přidejte oba druhy cukru a postupně do směsi zamíchejte olej. Poté po částech přidejte suchou směs a hladké těsto nalijte do připravené bábovkové formy.
  3. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Před koncem pečení píchněte do bábovky špejlí – pokud se na ni nepřilepí vlhké těsto, je moučník upečený. Po vyjmutí z trouby počkejte 10 minut a poté bábovku opatrně vyklopte.

Související články

Zdroj: canolaeatwell.com, sallysbakingaddiction.com, www.dtest.cz