Každý rok po Velikonocích přichází vaječné hody, během nichž se konzumují vykoledovaná obarvená vajíčka. Vajíčková pomazánka je oblíbený způsob, jak je zpracovat – připravená je během chvilky a dá se ochutit různými bylinkami nebo čerstvou zeleninou.
Před její přípravou se ale přesvědčte, že jsou vajíčka v dobré formě. Vařená vajíčka vydrží v lednici i 2 týdny, ale ta velikonoční jsou často vystavená jako dekorace v interiéru. Při pokojové teplotě ovšem čítá jejich trvanlivost pouhé 3 dny. Pokud při loupání vajec ucítíte nepříjemný zápach, rovnou je vyhoďte.
Chcete vyzkoušet vajíčkovou pomazánku v netradiční podobě? Vyzkoušejte recept s červenou řepou od Romana Pauluse:
Jaká je nejlepší vajíčková pomazánka?
Odpověď je jednoduchá – ta která vám nejvíce chutná. Variant, jak ji připravit, je nepřeberně, a každému vyhovuje jiný poměr ingrediencí a způsoby dochucení. Jako základ můžete použít máslo, sýr typu lučina, žervé, pomazánkové máslo nebo tvaroh. V případě, že se vyhýbáte mléčným produktům, dobře vám místo nich poslouží avokádo.
Na dochucení se tradičně používá plnotučná hořčice, sůl a pepř, přidat ale můžete i čerstvé bylinky – pažitku, řeřichu, petržel, medvědí česnek nebo jarní cibulku. Pokud máte rádi výraznější chutě, nastrouhejte do pomazánky ředkvičky, mrkev, celer nebo červenou řepu.
Žloutky jako první
Optimální konzistence vajíčkové pomazánky dosáhnete, pokud jako první zpracujete vařené žloutky. Důkladně je rozmačkejte vidličkou, poté přidejte hořčici, sůl a pepř a vše vymíchejte na pastu. Poté vmíchejte další ingredience a na závěr bílky nasekané na malé kousky nebo prolisované přes strunový kráječ. Díky tomuto postupu bude pomazánka kompaktní, dobře roztíratelná a zároveň se všechny chutě dobře propojí.
Vajíčková pomazánka
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience:
- 6 vařených vajec
- 120 g krémového sýra typu lučina
- 2 lžičky hořčice
- 1-2 lžíce majonézy
- sůl, pepř
- čerstvá pažitka
Příprava:
- Vejce oloupejte a vyjměte z nich žloutky. V misce je rozmačkejte vidličkou, přidejte hořčici, majonézu, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte do konzistence pasty, přidejte sýr a nakonec nakrájené bílky.
- Pomazánku nechte vychladit v lednici a poté podávejte na čerstvém pečivu s nasekanou pažitkou.