Stručný souhrn z článku
- Crinkles jsou populární sušenky s charakteristickým popraskaným povrchem.
- Příprava je jednoduchá, suroviny běžně dostupné a těsto vyžaduje chlazení.
- Recept na crinkles zahrnuje kakao, mouku, cukr, máslo, vejce a moučkový cukr na obalování.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Název crinkle pochází z angličtiny a znamená popraskaný. Právě to je pro tyto sušenky charakteristické – během pečení jejich povrch popraská a vytvoří krásné obrazce připomínající zasněženou krajinu či březovou kůru. Na povrchu mají tenkou krustu a uvnitř jsou krásně měkké a vláčné. O jejich historii se toho mnoho neví, jsou oblíbené v Anglii, Spojených státech, Německu i Belgii – a poslední dvě jmenované země se roky přou o jejich původ.
Ingredience máte doma
Výhodou je, že jejich příprava je velmi jednoduchá a není na ní co zkazit. Na těsto nebudete potřebovat žádné speciální ingredience – vše potřebné máte s největší pravděpodobností doma, zvlášť před Vánocemi. Z mouky, cukru, másla, kypřicího prášku, vajec a kakaa vznikne kompaktní hmota – nelekejte se, je trochu lepivá a je to tak v pořádku.
Počítejte s tím, že před samotným pečením potřebuje těsto chladit v lednici alespoň dvě hodiny. Klidně ho ale nechte odpočívat přes noc. Z těsta se následně vytvoří kuličky, které se zasyrova obalují v moučkovém cukru. V troubě lehce nabydou, roztáhnou a na povrchu vzniknou krásné obrazce.
Popraskané sušenky crinkles
Příprava: těsto 10 minut, tvarování 15 minut, odležení těsta 2-12 hodin
Ingredience:
1 hrnek kvalitního kakaa
2 hrnky hladké mouky
½ lžičky kypřicího prášku
¼ lžičky soli
80 g změklého másla
1,5 hrnku krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 větší vejce
1 hrnek moučkového cukru na obalování
Příprava:
1) Všechny chlazené ingredience vyjměte z lednice minimálně 30 minut předem, aby měly pokojovou teplotu.
2) Do velké misky prosejte mouku s kypřicím práškem a kakaem. Přidejte sůl.
3) Do směsi lehce zapracujte máslo, vmíchejte krupicový i vanilkový cukr a vejce.
4) Stěrkou nebo vařečkou vypracujte kompaktní, hutné, mírně lepkavé těsto. Uložte ho do lednice alespoň na dvě hodiny.
5) Troubu předehřejte na 180 ºC, dva plechy vyložte pečicím papírem.
6) Z těsta lžičkou odkrajujte kousky a tvarujte stejně velké kuličky.
7) Do misky nebo hlubokého talíře nasypte moučkový cukr. Každou kuličku v něm obalte a poté skládejte na plech. Nechte jim dostatek prostoru, během pečení nabydou.
8) Pečte 10-12 minut – sušenky by měly být po stisknutí středu měkké.
9) Hotové sušenky nechte vychladnout. K uskladnění se hodí skleněná dóza nebo plechovka s víkem. Při pokojové teplotě vydrží čerstvé 4 dny, pokud s nimi chcete počkat až do Vánoc, uložte je na chladné místo.