Perníku se dříve říkalo peprník, protože k základním ingrediencím patřil kromě medu také pepř. Ten můžeme v některých směsích najít i dnes. Hlavním kořením je ale skořice, kterou doplňuje hřebíček, nové koření, anýz, badyán, zázvor a někdy i muškátový oříšek nebo kardamom.
V supermarketech i specializovaných obchodech lze najít pestrý výběr různých druhů perníkového koření, a můžete si tedy vybrat podle svých preferencí. Připravit si můžete i vlastní směs a dodat perníčkům osobitý nádech, navíc je to i hezký jedlý dárek.
Bez čekání
V plánech vánočního pečení jsou perníčky na prvním místě – potřebují totiž nejvíce času na rozležení a změknutí. Tradiční receptury postupem doby doplnily rychlejší verze, které využívají jedlou sodu nebo prášek do pečiva.
Díky nim se těsto během pečení nakypří, takže jsou nadýchané a měkké ihned. To se hodí, pokud je nestihnete na začátku adventu, nebo je potřebujete upéct rychle, například na školní či školkovou besídku nebo sousedskou sešlost.
Jakou mouku vybrat?
Tradičně se perníčky pekly z žitné mouky, dnes převažuje pšeničná hladká, kterou někdy doplňuje celozrnná. Výběr je na vás – celozrnná mouka dodá typickou zemitou chuť, která perníčkům sluší. Pokud vám ale nechutná, použijte jen bílou mouku. Vánoční cukroví by mělo být v první řadě dobré.
Tip na zdobení:
Pokud chcete perníčky ozdobit netradičním způsobem, vyzkoušejte trik s tvrdými bonbony, které se během pečení promění v barevná sklíčka. Postup najdete v tomto článku:
Měkké vánoční perníčky
Čas přípravy: do 60 minut, odležení těsta min. 60 minut
Ingredience:
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- 2 menší vejce
- 50 g medu
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 zarovnaná lžíce kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- bílek na potření
Příprava:
- Na mírném plameni rozpusťte máslo s medem. Směs nechte vychladnout, ale musí zůstat tekutá.
- Do misky prosejte mouku, kypřicí prášek, moučkový cukr, kakao a perníkové koření. Do suché směsi přidejte vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vařečkou nebo stěrkou vypracujte těsto – zpočátku bude hodně lepit, ale během odpočinku v chladu se zpevní. Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na 60 minut.
- Troubu předehřejte na 170 ºC, plech vyložte pečicím papírem. Na pomoučněném vále nebo silikonové podložce rozválejte těsto na plát a vykrajujte z něj oblíbené tvary. Perníčky skládejte na plech a poté vložte do předehřáté trouby. Pečte 7–10 minut podle velikosti.
- V misce rozšlehejte bílek. Ihned po vytažení z trouby jím perníčky potřete, aby byly lesklé. Po úplném vychladnutí je ozdobte polevou.