Do mnoha oblíbených druhů cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky či linecká kolečka, se používají převážně žloutky. Co ale s bílky, které zůstanou? Upečte z nich tohle jednoduché a rychlé ořechové cukroví. Při jeho přípravě se obejdete bez mouky i drahého másla, kromě bílků na něj budete potřebovat jen cukr a ořechy.
Dokonalý sníh
Základem tohoto ořechového cukroví je dobře vyšlehaný sníh z bílků. Není to žádná věda, ale je potřeba dodržet hlavní pravidlo – v bílcích nesmí být ani kousek žloutku a miska i metly musejí být perfektně čisté a odmaštěné. Tuk totiž neumožní vyšlehat bílky do pevné konzistence a výsledná směs nebude držet tvar. Další tipy, jak připravit dokonalý sníh, najdete v tomto článku:
Jak namlít ořechy?
O chuť a vůni se postarají mleté oříšky – v našem receptu jsme zvolili lískové, ale pokud máte přebytek vlašáků nebo mandlí, klidně je nahraďte. Ořechy nejlépe namele mlýnek, použít můžete ale i mixér. Pozor ale na to, aby se během mixování z ořechů neuvolnil tuk – místo sypké směsi by vznikla pasta, která se bude do sněhu špatně zapracovávat. Při mixování proto zvolte pulsní režim a ořechy mixujte v menším množství.
Optimální poměry
Na základní recept budete potřebovat 2 bílky ze středně velkých vajec, 75 g krupicového cukru a 100 g mletých ořechů. Množství ale můžete měnit podle aktuálních zásob, lišit se může i hmotnost bílků, což má na výslednou konzistenci také vliv. Pokud přidáte oříšků více, bude hmota hustá a vytvoříte z ní hrudky, pokud méně, bude tekutější a při pečení se cukroví roztáhne do stran. Směs by ale vždy měla při nanášení na plech dobře držet tvar.
Ořechové cukroví z bílků (bezlepkové)
Doba přípravy: do 30 minut
Ingredience:
- 2 bílky (vejce velikosti M)
- 100 g mletých lískových ořechů
- 75 g krupicového cukru
- ½ lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- celé lískové ořechy na ozdobu
Příprava:
- Troubu předehřejte na 150 ºC a plech vyložte pečicím papírem.
- V čisté misce vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Poté přidejte cukr a citronovou šťávu, dokud se cukr nerozpustí a sníh nebude lesklý. Poté stěrkou vmíchejte mleté lískové ořechy.
- Směsí naplňte cukrářský sáček a na pečicí plech naneste menší hromádky. Pokud nemáte sáček, můžete je vytvořit i čajovou lžičkou. Do středu lehce vmáčkněte celý lískový ořech a poté vložte plech do trouby.
- Pečte 12–15 minut do narůžovělé barvy a nechte na plechu vychladnout.