Stručný souhrn z článku:

  • Masarykovo cukroví, oblíbené Vánocích, je snadné na přípravu a vhodné i jako jedlý dárek.
  • Recept nabízí volbu mezi lískovými a vlašskými ořechy; ořechy je nutné namočit před přípravou.
  • Tradiční recept obsahuje světlé křehké těsto, ale lze přidat kakao pro čokoládovou variantu.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Tomáš Garrigue Masaryk preferoval skromná jídla i v době, kdy byl prezidentem a mohl si dopřávat vybrané speciality. Mezi jeho nejoblíbenější jídla patřily švestkové knedlíky sypané mákem, bramborová polévka nebo krkonošské kyselo.

Během vánočních svátků se u Masaryků vždy podávalo křehké cukroví s ořechy, které ve svém názvu nese odkaz prvního československého prezidenta dodnes. Recept se vám bude hodit nejen během Vánoc – Masarykovo cukroví oceníte kdykoli během roku jako skvělé sušenky ke kávě, čaji, na piknik nebo výlety.

Masarykovo cukroví zvládne i začátečník. Podívejte se, jak je snadné:

Zdroj: Youtube

Lískové, nebo vlašské?

Recepty na Masarykovo cukroví (Masarykovy knoflíky) se liší v použití ořechů. Muzeum T. G. Masaryka v Rakovníku uvádí v ingrediencích lískové oříšky, běžně se ale setkáte i s variantou s vlašskými ořechy. Vybrat si tak můžete podle vlastní chuti či domácích zásob. V obou případech počítejte před samotnou přípravou těsta s důležitým krokem – a tím je namočení ořechů do vody alespoň na dvě hodiny. Díky tomu změknou a můžete je snadno krájet. Se suchými ořechy se úhledná kolečka nikdy nepovedou.

Lískové ořechy je navíc vhodné zbavit slupky – jejich chuť je poté jemnější. Nejjednodušší způsob je péct oříšky na plechu 5-10 minut při 180 ºC. Poté je promnete v utěrce a slupka se odstraní. Pokud vám ale slupka nevadí, můžete ji ponechat.

Cukrový obal


Stejně jako v případě vanilkových rohlíčků se Masarykovo cukroví obaluje ještě horké v moučkovém cukru. Pokud ale chcete nechat vyniknout jeho strukturu, je možné celý váleček těsta před krájením obalit v krupicovém nebo třtinovém cukru, který během pečení vytvoří na okrajích karamelovou krustu.

Tmavé i světlé

Tradiční varianta Masarykova cukroví se připravuje ze světlého křehkého těsta. Pokud ale máte rádi cukroví s chutí čokolády, přidejte do těsta 1 lžíci kvalitního kakaového prášku – výsledek bude také chutnat skvěle.

Masarykovo cukroví s lískovými oříšky

Příprava: 60 minut + namočení ořechů a odležení těsta v lednici přes noc
Ingredience:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
170 g celých lískových ořechů (ideálně bez slupky)
200 g moučkového cukru na obalení (lze smíchat s 1 sáčkem vanilkového cukru)

Příprava:
1) Lískové ořechy namočte do vody alespoň na dvě hodiny. Poté je osušte utěrkou.
2) 60 minut předem vyndejte máslo z lednice, aby změklo.
3) V misce promíchejte mouku, máslo, cukr a žloutek. Do vzniklého těsta důkladně zapracujte oříšky.
4) Z těsta vytvořte válečky o průměru 3-5 centimetrů. Zabalte je do fólie a uložte do lednice přes noc.
5) Následující den předehřejte troubu na 170 ºC.
6) Válečky nakrájejte na stejnoměrná kolečka o síle 1 centimetru, rozložte na plech a vložte do trouby.
7) Pečte dorůžova 10-15 minut, poté vyjměte z trouby a nechte cukroví 2-3 minuty zchladnout. Poté obalte v moučkovém cukru.
8) Cukroví uskladněte v papírové krabici a nechte přibližně týden odležet.

Zdroj: www.muzeumrakovnik.cz, region.rozhlas.cz