Výhodou lineckého cukroví je snadná a rychlá příprava. Nejvíce času zabere čekání – nejdříve na máslo, aby změklo, a poté na těsto, které potřebuje alespoň hodinku na uležení. Samotné těsto je hotové během pár minut a na vykrajování klidně počká přes noc, takže si ho můžete připravit s předstihem.

Jedinou speciální pomůckou je vykrajovátko ve tvaru vajíčka – to běžně seženete v obchodech s domácími potřebami, e-shopech a narazit na ně můžete i ve větších supermarketech.

Kreativní zdobení

Velikonoční vajíčka můžete slepit marmeládou stejně jako vánoční linecké cukroví, ale stačí je jen ozdobit. Připravit si můžete klasickou bílkovou polevu, kterou obarvíte potravinářskými barvami. Použít lze i rozpuštěnou tmavou nebo bílou čokoládu, pestrobarevné cukrářské zdobení nebo zdobicí tubičky.

Pokud netrváte na dokonalém výsledku, přenechte práci dětem. Během zdobení se zabaví i kreativně vyřádí, takže výsledek bude zaručeně hrát všemi jarními barvami. A na rozdíl od kraslic se výtvory dají i sníst.

Jak na barevnou polevu?

Pokud si chcete připravit vlastní polevu na cukroví, budete potřebovat zhruba 120 g moučkového cukru, 1 bílek, lžičku bramborového škrobu a citronovou šťávu. Přesný poměr záleží na konzistenci, které chcete dosáhnout – tužší poleva se hodí na linky, tečky a vlnovky, tekutější zase na potření celého povrchu cukroví.

Hotovou polevu můžete rozdělit na několik částí a obarvit potravinářským barvivem – každý druh poté vložte do zdobicího sáčku, upevněte gumičkou a před použitím odstřihněte špičku dle potřeby. Přípravu i barvení polevy skvěle vysvětluje Roman Paulus v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Velikonoční linecká vajíčka

Doba přípravy: 30 minut + 60 minut chlazení

Ingredience:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 2 žloutky
  • poleva, cukrářské zdobení, čokoláda…

Příprava:

  1. Máslo vyjměte z lednice 60 minut před pečením, aby došlo pokojové teploty. Poté ho nakrájejte na kostky.
  2. Na vál nasypte mouku, moučkový i vanilkový cukr a lehce do něj zapracujte na kostky nakrájené máslo. Poté přidejte žloutky a vypracujte kompaktní těsto. Zpočátku bude připomínat drobenku, ale během chvilky se suroviny spojí. Těsto zabalte do fólie a uložte minimálně na hodinu do lednice, klidně ho ale nechte odpočívat přes noc.
  3. Těsto vyjměte z lednice a nechte mírně povolit. Pokud bude příliš studené, bude se lámat, příliš teplé se lepí na váleček.
  4. Troubu předehřejte na 160 ºC a plech vyložte pečicím papírem.
  5. Na lehce pomoučněné ploše nebo silikonové podložce rozválejte těsto na tenký plát o síle 5 mm. Vykrajovátkem vytvořte vajíčka (nebo jiný velikonoční motiv) a rovnou je pokládejte na plech.
  6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 7-10 minut – konkrétní čas závisí na síle těsta a výkonu trouby, takže cukroví raději bedlivě sledujte nebo si nastavte minutku. Jakmile začnou okraje lehounce zlátnout, ihned vyjměte plech ven a upečená vajíčka vyskládejte na talíř.
  7. Vychladlá vajíčka ozdobte bílkovou polevou, barevnými zdobicími tubičkami nebo rozpuštěnou čokoládou a cukrářskými posypkami.

Související články

Zdroj: sallysbakingaddiction.com, www.aheadofthyme.com