Beránek z třeného těsta patří mezi nejznámější symboly Velikonoc, ne každý ale tuto tradici dodržuje. Jeho příprava totiž není úplně snadná a má svá úskalí. Když se beránek podaří, vypadá krásně, ale i zkušeným kuchařkám se může stát, že z formy vyklopí zdeformované zvířátko, po jehož spatření děti pláčou a dospělí odvracejí zrak. Pokud se vám do beránka nechce, vsaďte na bábovku, která se na velikonočním stole bude taky hezky vyjímat.

Velikonoční bábovka může mít různé podoby - třeba tuhle zaječí. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: Youtube

Vláčná díky podmáslí

Důležitou ingrediencí je v tomto receptu podmáslí, díky němu je bábovka krásně vláčná. Stejně dobře vám ale bude fungovat také kefír nebo kyška. Zakysané mléčné výrobky v těstě mají ještě jednu výhodu – neutralizují pachuť kypřicího prášku, která může být pro někoho nepříjemná. Použít je můžete také do bublanin, muffinů nebo ovocných koláčů na plech.

Na co si dát pozor?

Jako u všech těst s kypřicím práškem (nebo jedlou sodou) platí jedno důležité pravidlo. Všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu, jinak hrozí, že těsto správně nevyběhne nebo se po vyjmutí z trouby srazí.

Rozhodně se vyplatí vyndat je z lednice včas. Těsto také nemá rádo dlouhé otálení, takže si bábovkou formu vymažte předem a rozpalte troubu, ať ji můžete hned po dokončení těsta péct.

Jarní dekorace

O velikonoční nádech se postará tematické zdobení. Vychladlou bábovku polijte rozpuštěnou bílou čokoládu, použít můžete také polevu z moučkového cukru a citronové šťávy. Na ni pak rozmístěte barevné bonbony ve tvaru vajíček, pestrobarevnou cukrářskou rýži nebo další druhy zdobení. Krásně budou vypadat i jedlé květy nebo zelené bylinky – rozmarýn, meduňka či máta.

Velikonoční bábovka s podmáslím

Doba přípravy: 70 minut

Ingredience:

  • 350 ml podmáslí
  • 3 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy
  • 100 g bílé čokolády na polevu
  • barevná čokoládová vajíčka nebo cukrářské zdobení

Příprava:

  1. Všechny ingredience vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem, aby došly pokojové teploty. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC.
  2. Mouku důkladně promíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. V misce metličkou prošlehejte vejce s podmáslím. Přidejte krupicový i vanilkový cukr a postupně do směsi zašlehejte olej. Po částech vmíchejte mouku a těsto nalijte do připravené formy.
  3. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 50 minut. Před koncem pečení píchněte do bábovky špejlí – pokud zůstane suchá, je hotová. Po vyjmutí z trouby ji nechte 10 minut odpočinout a poté opatrně vyklopte.
  4. Bílou čokoládu rozehřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a poté nalijte na vychladlou bábovku. Ozdobte barevnými vajíčky nebo cukrářskou posypkou dle fantazie. Přidat můžete i jedlé květy nebo bylinky podle vlastní fantazie.

Zdroj: www.mashed.com, www.foodandwine.com

Související články