Výroba domácích sušenek má spousty výhod. Tou hlavní je, že máte dokonalý přehled o přidaných ingrediencích a zcela se vyhnete nevhodným konzervantům, ztuženým tukům a dalším přídatným surovinám. Upravit si můžete i množství použitého cukru.

Příprava těsta je velmi snadná – v misce jednoduše smícháte vejce, cukr, špetku soli, olej, mouku a kypřicí prášek. Nenechte se zaskočit tím, že těsto je zpočátku dost lepivé, postupným propracováním se zpevní.

Tenké válečky světlého a kakaem obarveného těsta se pak stočí k sobě a následně do tvaru ulity jako na níže uvedených obrázcích. Při tvarování sušenek počítejte s tím, že v troubě nabydou zhruba dvojnásobně. Pečení je rychlé – sušenky jsou hotové za 15 minut.

Koření pro vánoční nádech

Základní ingredience lze doplnit různými druhy koření, a sušenky tak proměnit ve vánoční cukroví. Do světlé části můžete přidat například vanilkový extrakt, kvalitní mandlové či rumové aroma nebo citronovou, případně pomerančovou kůru.

Tmavé těsto lze dochutit skořicí či perníkovým kořením. Před vložením do trouby je možné sušenky dozdobit například čokoládovými pecičkami, sekanými ořechy nebo cukrářským zdobením.

Zamotané dvoubarevné sušenky

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 60 ml mléka
  • 70 ml oleje
  • 8 g prášku do pečiva
  • 300 g hladké mouky
  • 15 g kakaa
  • 15 g hladké mouky
  • vanilkový extrakt, citronová kůra, skořice, perníkové koření (dle chuti)

Příprava:

  1. V misce smíchejte vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem. Přidejte mléko, olej a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pomocí stěrky nebo vařečky vypracujte těsto – zpočátku bude hodně lepit, ale později se zpevní.
  2. Rozdělte těsto na dvě poloviny. Do jedné zapracujte kakao, do druhé přidejte totožné množství mouky, aby měly oba druhy těsta stejnou konzistenci.
  3. Odkrojte část tmavého i světlého těsta a na desce nebo prkénku vytvarujte pomocí dlaní válečky. Nejdříve je stočte k sobě a poté do tvaru ulity, jako vidíte na obrázcích níže.
  4. Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 º po dobu 15 minut.

Tvarování sušenek krok za krokem:

1. Z těsta vytvarujte stejné válečky

2. Válečky obmotejte kolem sebe

3. Dvoubarevný váleček stočte do tvaru ulity

4. Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem

Související články