Mleté maso patří mezi oblíbené ingredience – dá se zpracovat na spoustu způsobů, nevyžaduje příliš dlouhou tepelnou úpravu, lze ho ochutit různými druhy koření a navíc je i cenově dostupné. Nejčastěji se z něj připravují karbanátky, sekaná, mleté řízky, masové kuličky, ragú nebo masovo-zeleninové směsi.
Následující recept, který se stal doslova internetovým hitem, na to jde trochu jinak – ochucené mleté maso se v něm rozetře na plátky chleba a následně zapeče v troubě.
Chcete se podívat na postup při přípravě populárních toastů? Najdete ho v tomto videu:
Jak na to?
Na přípravu toastů budete potřebovat jakékoliv mleté maso – použít můžete vepřové, hovězí i mix. Na dochucení masové směsi použijte sůl, pepř, cibuli, česnek a oblíbené koření (například mletou sladkou papriku, chilli, provensálské byliny, oregano nebo kořenicí směs na mletá masa). Přidat můžete i bylinky, například jarní cibulku, pažitku, petržel, tymián nebo rozmarýn.
Další ingrediencí je pečivo – vhodný je toastový chléb (bílý i celozrnný), sáhnout ale můžete i po klasickém chlebu nebo vece.
Jako poslední surovinu si připravte nastrouhaný sýr, kterým toasty během pečení posypete, můžete ho ale i vmíchat přímo do masové směsi. Zvolit můžete čedar, goudu, eidam nebo mozzarellu.
Pečené toasty s mletým masem a sýrem
Doba přípravy: do 60 minut
Ingredience:
- 400 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce provensálských bylinek
- sůl, pepř
- 150 g strouhaného sýra
- 6–8 plátků toastového chleba
Příprava:
- Plech vyložte pečicím papírem a předehřejte troubu na 180 ºC.
- Mleté maso smíchejte v misce s nakrájenou cibulí, přidejte prolisovaný česnek, nasekanou jarní cibulku, koření, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience propojily.
- Plátky chleba potřete masovou směsí, vyskládejte na plech a vložte do trouby.
- Po 10 minutách každý toast posypte strouhaným sýrem a pečte ještě 10–15 minut.