Starší pečivo není potřeba hned vyhazovat – i když už není čerstvé, můžeme mu vdechnout nový život a proměnit ho ve skvělou svačinu, přílohu nebo hlavní jídlo. Omezí se tak plýtvání jídlem i penězi.

Křupavé zapečené topinky s bylinkovým máslem a strouhaným sýrem výborně poslouží jako rychlá večeře nebo doplněk k různým pokrmům, například k zeleninovým polévkám nebo salátům. Připravit je lze v troubě, využít ale můžete i horkovzdušnou fritézu, která to zvládne během pár minut.

Máslo, česnek, bylinky

Bylinkové máslo je klíčem k tomu, aby zapečené pečivo získalo skvělou chuť. Máslo stačí nakrájet na malé kousky, nechat změknout, smíchat s prolisovaným česnekem, solí a čerstvými bylinkami. Hodí se jarní cibulka, petrželka, pažitka, rozmarýn, medvědí česnek, bazalka, použít můžete i bylinkové pesto. Chuť přizpůsobte podle svého vkusu nebo podle toho, co máte po ruce.

Přidejte strouhaný sýr

Pokud k bylinkovému máslu přidáte navíc nastrouhaný sýr, získá zapečené pečivo ještě další chuťový rozměr navíc a bude křupavé i vláčné zároveň. Skvělý bude parmazán, čedar, použít můžete i mozzarellu nebo goudu. Na vás je i výběr pečiva – topinky budou skvělé z klasického i toastového chleba, bagety, housek i rohlíků.

Zapečené topinky s bylinkovým máslem a sýrem

Doba přípravy: do 20 minut

Ingredience:

  • 4 plátky staršího chleba (nebo jiné pečivo)
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1–2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
  • sůl (množství volte podle slanosti sýra)

Příprava:

  1. Máslo nakrájejte na malé kostičky a nechte ho lehce změknout. Přidejte prolisovaný česnek, bylinky, strouhaný sýr a sůl dle potřeby.
  2. Směsí potřete plátky pečiva, vložte je do horkovzdušné fritézy a zapékejte při 190 ºC po dobu 6 minut. V klasické troubě to může trvat o pár minut déle.

Související články