Zelí můžete mít na stole různé. Může být červené, někdo raději bílé, jiný dává přednost zelí kysanému, další zelí čerstvému. My si dovolíme vynechat jedno – zelí kyselé. Ano, můžete ho v obchodech potkat a často se zamění za zelí kysané. Ovšem není to totéž. Kysané zelí prošlo mléčným kvašením, tedy tím, co dělá ze zelí tak báječnou zdravou pochutinu. Ano, dokonce zdravější, než je zelí čerstvé, protože mléčným kvašením vznikají látky, které urychlují tvorbu krve a podporují trávení ve střevech. Sice vás nafoukne (což můžete srazit použitým kmínem), ale těžké jídlo tělo lépe zpracuje. Kyselé zelí je jen naloženo do octového nálevu spolu s mnoha konzervanty.

Proč zelí?

Proč zelí?

Často lidi netuší, proč se u nás dává tolik zelí – ke kachně, huse, vepřovému… Je to proto, že kyselá chuť zelí vylepšuje zažívání mastnot z tak tučných jídel, jaké výše uvedené jsou. Především u kysaného zelí se pak projevují jeho přednosti pro trávicí trakt.


Jak na zelí?


Základem jsou vždy dvě lžíce sádla a dvě cibule. Na sádle velmi pomalu osmahneme cibulku a drcený kmín. Navrch dáme zelí. Ovšem tady máme dvě možnosti:

  1. Kysané zelí nejdřív vyždímáme a ochutnáme. Pokud má hodně kyseliny mléčné, propereme ho. Vyždímaný nálev ale nevyléváme, držíme ho stranou v hrníčku. Okapané zelí nakrájíme, aby nudličky nebyly moc velké.
  2. Zelí čerstvé rozkrojíme, trojúhelníkovým řezem vykrojíme košťál a nakrouháme nudličky. Tyto nudličky dáme na osmahnutou cibulku a prosolíme.


Teď je postup stejný – mírně podlijeme a přiklopíme. Dusíme. Kysané zelí je měkčí, takže stačí třeba deset minut, u čerstvého zelí třicet. Následně budeme zahušťovat. Někdo zelí nezahušťuje, ale pak z něj vytéká na talíři červená šťáva. Jiný zase zahušťuje jíškou. To jde ale proti smyslu zelí, které má být lehké a čerstvé a nemá to být kaše. Takže zahuštění proveďte tak, že vezmete do malého sítka hladkou mouku a lehoulince poprašte zelí v hrnci. Stáhněte teplotu na minimum, přiklopte a nechte ještě pět minut projít teplem, kdy se v mouce rozbijí vazby. Pak, když jí zamícháte, nebudou moučné hrudky a lépe se tráví.


Dochucení je podle zvyku každého. Někdo má rád hodně kyselé, jiný zase sladké. Zelí čerstvé tak přikyselujte vinným octem (můžete i obyčejným, ale pak je hodně štiplavé), kysané zelí přikyselujte odloženým nálevem. Pokud chcete sladké zelí, přisypte dvě lžíce cukru. Nezapomeňte na dosolení.

Zdroj: Mlsná Vařečka, Kuchařka pro dceru