Prevencí nic nezkazíte

Pálení žáhy se dá předejít. Není totiž příčinou něčeho, ale důsledkem našeho často ne úplně zdravého životního stylu. Nic nezkazíte tím, když snížíte spotřebu piva, červeného vína, kávy, čokolády a přesycených nápojů. K pálení žáhy také přispívá kouření a smažená tučná jídla.

I když vše omezíte a budete se stravovat a celkově žít lépe, neznamená to, že vás žáha nikdy pálit nebude. Když taková situace nastane, je vhodné mít na paměti, že existuje mnoho způsobů, jak její projevy potlačit.

Vyměňte sladké nápoje za vodu s citronem

První variantou jsou specializované léky. Těch je celá řada a najdete je všude na internetu nebo v lékárnách. Můžete narazit na ně jak ve formě tablet, tak kapek i tobolek (to jsou ty kousky, které jsou duté a naplněny účinnou látkou).

Rozhodně nic nezkazíte sklenicí vody s vymačkanou šťávou z citronu. Přestože je citron kyselý, v těle působí jako zásada a váš žaludek tak uklidní.

Nápoje, které vám pomohou

Citronová šťáva není jediný „drink“, který vám v boji s pálením žáhy pomůže. Další variantou je užití jablečného octa. Stačí rozmíchat dvě lžičky této tekutiny ve sklenici vlažné vody a pomalu ji vypít.

Pokud máte rádi horké nápoje, doporučuje se pít zázvorový čaj. Pokud vás žáha už pálí, je lepší, když ho necháte deset minut chladnout, abyste jej nepili úplně horký. Můžete si ho dochutit lžičkou medu.

Vedle těchto vcelku běžně užívaných a oblíbených nápojů můžete vyzkoušet ještě dva netradiční „drinky“. Prvním z nich je voda s lžičkou plnotučné hořčice. O něco složitější na přípravu, ale chutnější variantou je skořicový nápoj. Do dvou decilitrů vody přidejte lžíci tohoto aromatického koření a povařte čtvrt hodinky. Opět můžete zjemnit chuť lžící medu.

A čím bolest zajíst?

V případě aktuálně probíhajícího problému můžete zkusit sníst syrový stroužek česneku. Preventivně jej však můžete zkusit zařadit do vašeho jídelníčku a dochucovat ním častěji jídla.

Podle některých babských rad je vhodné sníst několik mandlí. Ty totiž obsahují mnoho zdravých tuků, čímž neutralizují žaludeční kyseliny.

Zdroje:

eshop.alfafit.cz

bezhladoveni.cz

fresh.iprima.cz