Květák je oblíbený po celém světě a zpracovat ho lze na spoustu způsobů. Svůj název získal podle své atypické hlávky, kterou tvoří nevyvinutá květenství. Pěstuje se po celém světě, ale největší část produkce pokrývají evropské státy, zejména Francie, Itálie, Belgie a Nizozemsko.

Jeho zařazením do jídelníčku získáte pestrou škálu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, mimo to prospívá trávicí soustavě i kardiovaskulárnímu systému a má antibakteriální účinky.

V české kuchyni se nejčastěji podává v podobě krémové polévky, jako mozeček nebo smažený v trojobalu, možností je ale mnohem víc. Jeho chuť dobře ladí i s výraznějším kořením, takže se skvěle hodí i do receptů orientální a asijské kuchyně.

Nesmažený výborně zapadá i do redukčního jídelníčku – na 100 gramů obsahuje jen 22 kalorií a díky vláknině navíc zasytí na dlouhou dobu. Pokud patříte mezi jeho příznivce, určitě vyzkoušejte některý z následujících receptů:

Aromatická polévka z květáku a cizrny

Klasický recept na květákovou polévku zkuste nahradit variantou, v níž se květák nejdříve peče s aromatickým kořením a česnekem. Polévka díky tomu získá výraznou chuť, díky bramborám je krásně krémová a cizrna se postará o dostatek bílkovin a sytost.

Květákové placky, které mizí pod rukama

Placky jsou skvělý způsob, jak dostat zeleninu i do vybíravějších dětí. Chutnat ale budou i dospělým. Můžete je klasicky osmažit na oleji, nebo je upéct v troubě, abyste se vyhnuli přebytečnému tuku.

Úhlednější mozeček

Květák jako mozeček patří do české kuchyně, ale z estetického hlediska to není žádná sláva. Stejná kombinace v podobě omelety se bude na talíři vyjímat mnohem líp.

Květák jako rýže

Květákovou rýží můžete nahradit nebo doplnit tu klasickou. Výborně se hodí i do kuskusu či bulguru, chutnat vám bude i v kombinaci s luštěninami nebo v zeleninových salátech.

Z jednoho pekáče

Zapečená zelenina nemusí být z nouze ctnost – tahle varianta obstojí i jako sváteční jídlo. Je trošku pracnější, ale rozhodně stojí za to.

Květák pečený v troubě

Už jste ochutnali pečený květák? Pokud ne, budete mile překvapeni. Směs koření si můžete zvolit podle vlastní chuti, stejně jako dip. Výborně chutná ve spojení s jogurtem, ale použít můžete i zakysanou smetanu.

Konfitovaný květák

Tato úprava je opravdu netradiční – konfitování neboli pomalé pečení pod vrstvou tuku se používá zejména pro maso, například kachní stehna. S tímto receptem se můžete přesvědčit, že funguje i s květákem.

Zdroj: redakce Dům&Zahrada, www.nzip.cz

Související články