Červená řepa je nejen chutná, ale také nesmírně zdravá zelenina, která může být připravena na mnoho různých způsobů. Její sladká a zemitá chuť se skvěle kombinuje s různými ingrediencemi, což z ní dělá všestranný základ pro mnoho jídel. V tomto článku vám představíme recepty, které zvládne i začátečník a které vám pomohou využít červenou řepu naplno.

Coleslaw s červenou řepou

Tento twist na klasický coleslaw přidává do směsi červenou řepu, která dodává nejen krásnou barvu, ale i sladší chuť.

  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 malého bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 1 jablko
  • 3 lžíce majonézy
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  1. Červenou řepu, zelí, mrkev a jablko nastrouhejte najemno.
  2. V míse smíchejte majonézu, jogurt a citronovou šťávu.
  3. Přidejte nastrouhanou zeleninu a jablko, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Salát z červené řepy a jablek

Jednoduchý a osvěžující salát, který kombinuje sladkost jablka a zemitou chuť červené řepy.

  • 2 střední červené řepy
  • 2 jablka
  • hrst rukoly
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř podle chuti
  1. Červenou řepu uvařte do měkka, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Jablka nakrájejte na tenké plátky.
  3. V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.
  4. Přidejte řepu, jablka a rukolu, dobře promíchejte.

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem

Tento elegantní pokrm je skvělý jako předkrm nebo lehká večeře.

  • 2 střední červené řepy
  • 100 g kozího sýra
  • hrst rukoly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř podle chuti
  1. Červenou řepu uvařte do měkka, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Na talíři rozložte plátky řepy, posypte je rukolou a rozdrobeným kozím sýrem.
  3. Pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem, dochuťte solí a pepřem.

Pečená červená řepa

Pečená červená řepa je jednoduchá, ale chuťově bohatá příloha nebo základ pro další pokrmy.

  • 4 střední červené řepy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)
  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami.
  4. Pečte v troubě asi 30-40 minut, dokud není řepa měkká.

Polévka z červené řepy

Teplá a sytá polévka, která zahřeje a dodá energii.

  • 4 střední červené řepy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • zakysaná smetana na ozdobu
  1. Na oleji osmahněte cibuli a česnek.
  2. Přidejte nakrájenou červenou řepu a zalijte vývarem.
  3. Vařte, dokud není řepa měkká, a poté polévku rozmixujte do hladka.
  4. Dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou.

Hummus s červenou řepou

Tento hummus je barevný a plný chuti, ideální jako dip nebo pomazánka.

  • 1 konzerva cizrny
  • 1 střední červená řepa (uvařená a oloupaná)
  • 2 lžíce tahini
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  1. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka.
  2. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody nebo olivového oleje.

Lívance z červené řepy

Zdravá a chutná varianta lívanců, která překvapí svou barvou a chutí.

  • 1 střední červená řepa (uvařená a nastrouhaná)
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení
  1. V míse smíchejte nastrouhanou řepu, vejce, mléko, mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a smažte malé lívance z obou stran dozlatova.

Bonusový recept: šťáva z červené řepy!

Čerstvá šťáva z červené řepy je nejen osvěžující, ale také plná vitaminů a minerálů. Obsahuje betain, který podporuje zdraví jater, a je bohatá na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. Sklenka šťávy z červené řepy může také přispět k lepšímu krevnímu oběhu a snížení krevního tlaku.

  • 2 střední červené řepy
  • 2 mrkve
  • 1 jablko
  • kousek zázvoru
  1. Všechny ingredience omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Prožeňte odšťavňovačem a podávejte čerstvé.

Červená řepa je všestranná zelenina, která může obohatit váš jídelníček v mnoha podobách. Vyzkoušejte některý z našich receptů a objevte její úžasné chutě a přínosy pro zdraví. Nezapomeňte si také dát sklenku čerstvé šťávy pro její blahodárné účinky!

Zdroj: https://yumveganlunchideas.com, https://www.bbcgoodfood.com, https://www.epicurious.com, https://www.allrecipes.com, https://prettysimplesweet.com, https://www.loveandlemons.com

Související články