Červená řepa je nejen chutná, ale také nesmírně zdravá zelenina, která může být připravena na mnoho různých způsobů. Její sladká a zemitá chuť se skvěle kombinuje s různými ingrediencemi, což z ní dělá všestranný základ pro mnoho jídel. V tomto článku vám představíme recepty, které zvládne i začátečník a které vám pomohou využít červenou řepu naplno.
Coleslaw s červenou řepou
Tento twist na klasický coleslaw přidává do směsi červenou řepu, která dodává nejen krásnou barvu, ale i sladší chuť.
- 1 malá červená řepa
- 1/2 malého bílého zelí
- 1 mrkev
- 1 jablko
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
- Červenou řepu, zelí, mrkev a jablko nastrouhejte najemno.
- V míse smíchejte majonézu, jogurt a citronovou šťávu.
- Přidejte nastrouhanou zeleninu a jablko, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
Salát z červené řepy a jablek
Jednoduchý a osvěžující salát, který kombinuje sladkost jablka a zemitou chuť červené řepy.
- 2 střední červené řepy
- 2 jablka
- hrst rukoly
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř podle chuti
- Červenou řepu uvařte do měkka, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Jablka nakrájejte na tenké plátky.
- V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř.
- Přidejte řepu, jablka a rukolu, dobře promíchejte.
Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem
Tento elegantní pokrm je skvělý jako předkrm nebo lehká večeře.
- 2 střední červené řepy
- 100 g kozího sýra
- hrst rukoly
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř podle chuti
- Červenou řepu uvařte do měkka, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Na talíři rozložte plátky řepy, posypte je rukolou a rozdrobeným kozím sýrem.
- Pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem, dochuťte solí a pepřem.
Pečená červená řepa
Pečená červená řepa je jednoduchá, ale chuťově bohatá příloha nebo základ pro další pokrmy.
- 4 střední červené řepy
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a bylinkami.
- Pečte v troubě asi 30-40 minut, dokud není řepa měkká.
Polévka z červené řepy
Teplá a sytá polévka, která zahřeje a dodá energii.
- 4 střední červené řepy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- zakysaná smetana na ozdobu
- Na oleji osmahněte cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájenou červenou řepu a zalijte vývarem.
- Vařte, dokud není řepa měkká, a poté polévku rozmixujte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou.
Hummus s červenou řepou
Tento hummus je barevný a plný chuti, ideální jako dip nebo pomazánka.
- 1 konzerva cizrny
- 1 střední červená řepa (uvařená a oloupaná)
- 2 lžíce tahini
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka.
- Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody nebo olivového oleje.
Lívance z červené řepy
Zdravá a chutná varianta lívanců, která překvapí svou barvou a chutí.
- 1 střední červená řepa (uvařená a nastrouhaná)
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení
- V míse smíchejte nastrouhanou řepu, vejce, mléko, mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Na pánvi rozehřejte olej a smažte malé lívance z obou stran dozlatova.
Bonusový recept: šťáva z červené řepy!
Čerstvá šťáva z červené řepy je nejen osvěžující, ale také plná vitaminů a minerálů. Obsahuje betain, který podporuje zdraví jater, a je bohatá na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům. Sklenka šťávy z červené řepy může také přispět k lepšímu krevnímu oběhu a snížení krevního tlaku.
- 2 střední červené řepy
- 2 mrkve
- 1 jablko
- kousek zázvoru
- Všechny ingredience omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Prožeňte odšťavňovačem a podávejte čerstvé.
Červená řepa je všestranná zelenina, která může obohatit váš jídelníček v mnoha podobách. Vyzkoušejte některý z našich receptů a objevte její úžasné chutě a přínosy pro zdraví. Nezapomeňte si také dát sklenku čerstvé šťávy pro její blahodárné účinky!
Zdroj: https://yumveganlunchideas.com, https://www.bbcgoodfood.com, https://www.epicurious.com, https://www.allrecipes.com, https://prettysimplesweet.com, https://www.loveandlemons.com