Některá jídla připravíte bleskově, jsou zdravá a navíc se po nich ještě budete olizovat. Mezi ně patří i krevety s cuketou, symboly léta. Krevety jsou velice výživově hodnotné, mají hodně bílkovin, obsahují i minerály a vitaminy. A cukety zastupují nízkokalorickou přílohu nadupanou vápníkem, hořčíkem i železem a ještě vitaminy A, řady B a C.

Jak oloupat krevety

Když koupíte neoloupané krevety, odloupněte jim rukama hlavu. Prstem každou z nich „nařízněte“ na vnějším oblouku a zbavte je krunýře (zůstane poslední díl krunýřku a ocásek, za který se krevety při konzumaci berou do ruky, ale kdo chce, může odstranit i tyto části). Ještě z vnější strany, což jsou vlastně záda, udělejte nožem malý vryp a vyjměte střívko.
Syrové krevety mají šedivou barvu. Kdybyste v obchodě viděli narůžovělé (do oranžova), ty už jsou tepelně upravené.

Suroviny pro 4 osoby: 600 g krevet, 4 cukety, 3 stroužky česneku, sladká paprika, 60 ml kuřecího vývaru, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce parmazánu, hrst hladkolisté petrželky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř

Postup: Cukety podélně nastrouhejte na mandolíně nebo na spiralizéru na tenko, jako špagety. Když ani jedno nemáte, pomozte si škrabkou. Česnek nakrájejte na tenké plátky. Na větší pánvi rozpalte olivový olej, orestujte česnek, přidejte mletou papriku a nechte rozvonět. Pak přidejte očištěné krevety a opékejte je asi 2 minuty, než zrůžovějí. Vmíchejte cuketové špagety, přilijte vývar, zakapejte citronovou šťávou, osolte, opepřete a 1 až 2 minuty povařte. Hlídejte si čas, krevety si žádají krátkou tepelnou úpravu. Odstavte z plotny, vmíchejte nasekanou petrželku, parmazán a můžete obědvat.
Tip navíc: Pro větší pestrost barev lze přidat i malá cherry rajčátka.

Zdroj: iGurmet.cz, Kuchyně Lidlu