Růžičková kapusta dozrává během podzimu a zimy. Chladnější počasí dokonce vylepšují její chuť, protože nízké teploty zvyšují obsah přirozeného cukru. Mimo to je i skvělým zdrojem vitaminů a minerálů v době, kdy je lokální čerstvé zeleniny nedostatek. Bohužel patří mezi plodiny s kontroverzní pověstí – někdo na ni nedá dopustit, pro jiného je černou můrou.
Při správné úpravě může být růžičková kapusta opravdovou delikatesou, problém je totiž především v době a způsobu její přípravy. Podobně jako třeba brokolici jí nesvědčí dlouhé vaření, během něhož se začne uvolňovat sirný zápach, ztrácí se barva a pevná konzistence se mění na blátivou. Řešení ale máte ve svých rukou.
Kapustičky v troubě
Pečení je skvělý způsob, jak růžičkovou kapustu zpracovat, a zároveň ji udržet v nejlepší možné formě – udrží si konzistenci, barvu a získá příjemně hořkosladkou chuť. Stačí jen obrat vnější lístky, lehce zakápnout olivovým olejem, osolit, opepřit a rozložit na pečicí papír. V troubě jí pak bude stačit zhruba 25 minut. Na menší množství můžete využít i horkovzdušnou fritézu, ta ji zvládne upéct i za poloviční dobu.
Jak růžičkovou kapustu nahradit?
V následujícím receptu se chuť růžičkové kapusty úžasně snoubí se slaninou a jemnou smetanovo-hořčičnou omáčkou. Pokud je ale pro vás odpor k této zelenině nepřekonatelný, můžete ji nahradit květákem, brokolicí anebo bramborami. Výsledek bude také skvělý.
Pečená růžičková kapusta se slaninou a hořčičnou omáčkou
Doba přípravy: do 45 minut
Ingredience:
- 500 g čerstvé růžičkové kapusty
- 100 g slaniny
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- čerstvá petržel
Příprava:
- Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
- Růžičkovou kapustu omyjte, osušte, zbavte vnějších lístků a překrojte na půl. Slaninu nakrájejte na kostičky nebo menší plátky.
- V misce promíchejte rozpůlené růžičky s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozložte je na plech a posypejte slaninou. Pečte zhruba 25 minut, tak aby získaly kapustičky zlatavou barvu a slanina byla křupavá. V polovině doby pečení vše promíchejte.
- Mezitím si připravte omáčku. V hrnci na mírném plameni zahřejte smetanu, přidejte hrubozrnnou hořčici, med, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Vše promíchejte a nechte za občasného míchání omáčku pozvolna vařit, dokud mírně nezhoustne.
- Upečenou růžičkovou kapustu rozdělte na talíře, přelijte hořčičnou omáčkou a posypte nasekanou petrželkou.