Růžičková kapusta dozrává během podzimu a zimy. Chladnější počasí dokonce vylepšují její chuť, protože nízké teploty zvyšují obsah přirozeného cukru. Mimo to je i skvělým zdrojem vitaminů a minerálů v době, kdy je lokální čerstvé zeleniny nedostatek. Bohužel patří mezi plodiny s kontroverzní pověstí – někdo na ni nedá dopustit, pro jiného je černou můrou.

Při správné úpravě může být růžičková kapusta opravdovou delikatesou, problém je totiž především v době a způsobu její přípravy. Podobně jako třeba brokolici jí nesvědčí dlouhé vaření, během něhož se začne uvolňovat sirný zápach, ztrácí se barva a pevná konzistence se mění na blátivou. Řešení ale máte ve svých rukou.

Kapustičky v troubě

Pečení je skvělý způsob, jak růžičkovou kapustu zpracovat, a zároveň ji udržet v nejlepší možné formě – udrží si konzistenci, barvu a získá příjemně hořkosladkou chuť. Stačí jen obrat vnější lístky, lehce zakápnout olivovým olejem, osolit, opepřit a rozložit na pečicí papír. V troubě jí pak bude stačit zhruba 25 minut. Na menší množství můžete využít i horkovzdušnou fritézu, ta ji zvládne upéct i za poloviční dobu.

Jak růžičkovou kapustu nahradit?

V následujícím receptu se chuť růžičkové kapusty úžasně snoubí se slaninou a jemnou smetanovo-hořčičnou omáčkou. Pokud je ale pro vás odpor k této zelenině nepřekonatelný, můžete ji nahradit květákem, brokolicí anebo bramborami. Výsledek bude také skvělý.

Pečená růžičková kapusta se slaninou a hořčičnou omáčkou

Doba přípravy: do 45 minut

Ingredience:

  • 500 g čerstvé růžičkové kapusty
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • čerstvá petržel

Příprava:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem.
  2. Růžičkovou kapustu omyjte, osušte, zbavte vnějších lístků a překrojte na půl. Slaninu nakrájejte na kostičky nebo menší plátky.
  3. V misce promíchejte rozpůlené růžičky s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozložte je na plech a posypejte slaninou. Pečte zhruba 25 minut, tak aby získaly kapustičky zlatavou barvu a slanina byla křupavá. V polovině doby pečení vše promíchejte.
  4. Mezitím si připravte omáčku. V hrnci na mírném plameni zahřejte smetanu, přidejte hrubozrnnou hořčici, med, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Vše promíchejte a nechte za občasného míchání omáčku pozvolna vařit, dokud mírně nezhoustne.
  5. Upečenou růžičkovou kapustu rozdělte na talíře, přelijte hořčičnou omáčkou a posypte nasekanou petrželkou.

Související články