Ukázalo se, že vepřové sádlo je pro zdraví velmi prospěšné. BBC dokonce zařadila vepřové sádlo do první desítky svého seznamu 100 nejvýživnějších potravin za rok 2018. Proč je vepřové sádlo tak zdravé a proč byste ho měli zařadit do jídelníčku?

Martin Grootveld, profesor bioanalytické chemie a chemické patologie, uvádí, že jeho výzkum ukázal, že „typické jídlo z fish and chips“, smažené za studena v lisovaném rostlinném oleji, obsahuje 100 až 200krát více toxických aldehydů, než je bezpečný denní limit, který doporučuje Světová zdravotnická organizace. Naproti tomu zahřívání másla a sádla v testech produkovalo mnohem nižší hladiny aldehydů.

Co je sádlo?

Vepřové sádlo je čistý vepřový tuk. Vyrábí se vyškvařením podkožního tuku. Vepřové sádlo má jemnou chuť, snadno se z něj vaří a je neuvěřitelně bohaté na živiny. Vedlejším produktem jsou úžasné škvarky.

Podívejte se, jak si doma vyškvařit sádlo:

Zdroj: Youtube

5 hlavních důvodů, proč smažit na vepřovém sádle

Vysoký obsah vitaminu D

Vepřové sádlo je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu D, což je živina, které má dnes většina lidí nedostatek. Zejména v zimě, kdy jsme vystaveni menšímu množství slunečního záření, může hladina vitaminu D klesat. To může mít vliv na náladu, imunitu a dlouhodobý dobrý zdravotní stav.

Protože se podílí na regulaci metabolismu vápníku a fosforu, je „déčko“ známé jako základní živina pro zdraví kostí. Dostatečná hladina vitaminu D v těle je také spojena se sníženým rizikem vzniku rakoviny, autoimunitních poruch, kardiovaskulárních onemocnění a infekčních chorob.

Vysoký bod zakouření

Na rozdíl od většiny nerafinovaných rostlinných olejů, které by se neměly používat pro smažení, vepřové sádlo při vysokých teplotách neoxiduje. Má pozoruhodně vysoký bod zakouření 190 °C. Ale pořád není rekordmanem, například přepuštěné máslo (ghí) se začne přepalovat až při 250 °C.

Je zdrojem tuků, které podporují zdravé srdce

Dalším pádným důvodem pro používání vepřového sádla je jeho pozitivní vliv na srdce díky obsahu mononenasycených tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a udržovat zdravé buňky. Pro ilustraci: vepřové sádlo se skládá přibližně ze 43 % z mononenasycených mastných kyselin, máslo jich má asi 32 %, podobně jako mandle.

Sádlo obsahuje cholin

Cholin je další důležitá živina, která se v tak vysokém množství v mnoha jiných potravinách nevyskytuje. Odborníci doporučují užívat alespoň 1 gram denně. Cholin je složkou, která patří do skupiny komplexu vitaminu B. Jeho úkol v lidském organismu spočívá v transportování tuků, přitom zabraňuje ukládání tuků v játrech, kromě toho pomáhá odvádět z těla cholesterol.

Úžasně chutná

Vepřové sádlo je rozhodně jedním z nejzdravějších tuků, které můžete při vaření použít. Ale je tu ještě jedna dobrá zpráva: sádlo je vynikající! Díky jeho jemné chuti a vůni se nemusíte bát, že vše, co uvaříte na sádle, bude chutnat jako vepřové. Ve skutečnosti zvýrazňuje chuť pečené zeleniny, grilovaného masa, a dokonce i pečiva.

Namažte sádlo na čerstvý chléb a posolte. O této dobrotě se vám bude zdát ještě dlouho.

Ručně zpracované vepřové sádlo je úžasně aromatické a zdravé. Stojí za to mít ho na stole, abyste si mohli dopřát lahodné, plnohodnotné potraviny, které uklidňují tělo, mysl i duši.

Zdroj: Dům a zahrada, babsbonebroth.com, nationalpost.com, botanic.cz, prevention.com

Související články