Přestože kdysi nebyly mobily ani internet, naši předci si museli umět poradit. Používali selský rozum a také zkušenosti, které se předávaly z generace na generaci. A mezi ně patřila i lunární pravidla týkající se sběru rostlin.

Pokud vyrazíte na kořeny pampelišky, můžete si z nich připravit třeba kávu. Zkusíte to?

Zdroj: Youtube

Jak to funguje

Lunární pravidla se řídí postavením Měsíce vůči naší planetě. Jednotlivé fáze Měsíce určuje vzájemná poloha Slunce, Země a Měsíce. Proto se nám Měsíc putující kolem Země, což trvá téměř celý kalendářní měsíc (jde o 29,5 dne), ukazuje různě. Nevidíte-li nic, jde o novoluní. Pak Měsíc začne dorůstat a připomíná písmeno D („kyne“). Dostane se do první čtvrti a za čas vidíte úplněk – bílý kruh. Od úplňku zase Měsíc couvá, připomíná písmeno C („hubne“). Následuje poslední čtvrť a opět novoluní. A celý cyklus se opakuje.

Jak Měsíc ovlivňuje bylinky

Traduje se, že za úplňku mají byliny největší sílu. Ale pak byste měli v průběhu jednoho kalendářního měsíce poměrně málo času na jejich sběr (tento měsíc bude úplněk 6. dubna). Ještě je rozdíl v tom, co chcete zužitkovat, například u kořenů se doporučuje období, kdy Měsíc ubývá. Právě kořeny byste si teď brzo na jaře neměli nechat ujít, a pak ještě na podzim (pokud nemrzne). Na sběr nadzemních částí rostlin vyrazte v době, kdy Měsíc dorůstá.

Kdy a co sbírat

Množství účinných látek ovlivňuje také doba sběru. Na kořeny (podzemní část rostlin) byste měli jít buď pozdě večer, nebo brzo ráno. Některé zkušené bylinkářky to ještě upřesňují: před východem nebo po západu slunce. Kdežto nadzemní části rostlin se vyplatí trhat spíše dopoledne až kolem poledne. A květy sbírejte, když jsou hezky rozvité (nikoliv odkvetlé), nať se zpravidla sbírá v době květu, listy jsou nejlepší na jaře.

Nicméně v případě bylinek stále koluje spousta mýtů, znáte je?

Buďte ohleduplní

Vůbec platí: odstřihnout květy či odříznout nať je lepší, než kdybyste části rostlin trhali - při trhání můžete vytrhnout i kořeny, a pokud je nechcete, zbytečně rostlinu ničíte. Což si nezaslouží ani plevel v přírodě, navíc mnohdy je léčivý. K přírodě se chovejte slušně, a dvojnásob to platí v případě, že chcete byliny sbírat pro výkup.

Co teď sbírat

Jaro přeje planým česnekům, navíc rostou po omezený čas, tak je nepropásněte. Už jsme si zvykli chodit na listy medvědího česneku (sbírat lze i nať a květy). Vašemu organismu bude svědčit také česnek podivný (konzumují se listy, květy a cibulky) a rovněž česnek viničný neboli planá pažitka (listy, případně i cibulky). Výborný je také česnáček lékařský, u něhož se sbírají mladé listy předtím, než bylinka začne kvést.

Samozřejmě teď nelze opomenout ani kopřivu dvoudomou, sedmikrásku chudobku nebo třeba plicník lékařský, který svědčí jak astmatikům, tak i kuřákům.

Zdroj: leros.cz, ceskatelevize.cz, culinabotanica.cz