Stručný souhrn z článku

  • Vepřové koleno je oblíbené silvestrovské jídlo, připravuje se pečením, vařením nebo uzením.
  • Marinovat v solném láku a péct dlouho při nízké teplotě pro šťavnatost a křupavou kůžičku.
  • Podává se s chlebem, hořčicí, kyselými okurkami, křenem nebo bramborami.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Vepřové koleno se nachází nad nožičkou – přední koleno je pokračováním plece, zadní se nachází pod kýtou. Má výraznou chuť a lze ho připravit na spoustu způsobů – nejčastěji se peče, vaří nebo udí, skvělé je i grilované.

Ke změknutí potřebuje poměrně dost času, před pečením se proto často doporučuje koleno předvařit – v troubě mu pak stačí zhruba 1 hodina (podle velikosti). Jinou možností je maso marinovat alespoň po dobu 48 hodin v ochuceném solném láku a poté péct při nízké teplotě (120 ºC) 4-5 hodin a následně dopéct při vyšší teplotě, aby byla kůžička křupavá.

Jak připravuje pečené vepřové koleno Mistr Málek? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Pivo, víno, koření i jablka

Vepřové koleno můžete ochutit mnoha různými způsoby. Velmi oblíbené je pečené na světlém či tmavém pivu, výborně chutná také v kombinaci s červeným vínem. K dochucení se nejčastěji používá černý pepř, nové koření a bobkový list, hodí se také jalovec, rozmarýn, tymián, sladká i pálivá paprika, kmín, česnek nebo hořčice. Do pekáčku lze k masu přidat také cibuli, kořenovou zeleninu nebo nakrájená jablka. Před pečením je důležité nakrájet kůži na kostičky nebo pruhy, aby se dobře vypekla a byla pěkně křupavá. Pokud plánujete koleno předvařit, nařízněte ji až po uvaření.

S čím koleno podávat?

Pečené koleno nejlépe chutná s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou. Tradičně se k němu podává také křen, a to buď čerstvě nastrouhaný, nebo smíchaný s jablky či smetanou. Jako přílohu můžete podávat také pečené nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou.

Pečené vepřové koleno

Čas přípravy: 4-5 hodin
Počet porcí: 4
Ingredience:
2 vepřová kolena
400 ml černého piva
3 větší cibule
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
6 stroužků česneku
sůl

Příprava:
1) Vepřová kolena očistěte nožem od zbylých štětin. Vložte je do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte černý pepř, nové koření, bobkový list a 1 lžičku soli. Vařte 2-3 hodiny do změknutí.
2) Měkké maso vyjměte z hrnce a kůži na několika místech nařízněte, aby se dobře vypekla.
3) Troubu předehřejte na 120 ºC.
4) Do většího pekáče dejte nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek a podlijte pivem. Poté do pekáče vložte maso, jemně ho osolte a vložte do předehřáté trouby.
5) Vepřová kolena v troubě pravidelně přelévejte – ideálně každých 20 minut. Po hodině zvyšte teplotu na 180-200 ºC a dopečte dozlatova.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz, www.toprecepty.cz

Související články