Vejce natvrdo jsou ideální surovinou pro přípravu rychlé svačiny a občerstvení, dobře doplní i polévky, zeleninové či těstovinové saláty, různé druhy pomazánek nebo třeba koprovou omáčku. Jejich příprava je triviální, ale potíže někdy dělá skořápka, přesněji řečeno tenká blanka mezi skořápkou a bílkem. Pokud je příliš houževnatá, během loupání se odtrhují i kusy bílku, takže vejce vypadá nevzhledně a často z něj ani moc nezbyde. Jak tomu předejít?

Výběr vajec

Obecně platí, že čím čerstvější vajíčko máte, tím hůř se budete skořápky zbavovat. U zcela čerstvých vajec uvařených krátce po snášce je skoro nemožné bílek při loupání nepotrhat, proto vždy volte vajíčka stará zhruba dva týdny. U kupovaných to poznáte podle minimální doby trvanlivosti uvedené na obalu, která činí 28 dní od snesení.

Důležitým krokem společným pro všechny následující metody je zchlazení uvařených vajec ve studené, ideálně ledové vodě, a to po dobu 5-15 minut. Během chlazení se voda od vajec ohřeje, takže ji nezapomeňte alespoň jednou vyměnit. Pak si vyberte jeden z následujících postupů:

1. Rozválejte skořápku

Místo postupného odlupování skořápky zkuste vajíčko nejdříve lehce naklepat ze všech stran. Poté ho dlaní jemně válejte po prkénku nebo kuchyňské lince tak, aby bylo slyšet praskání, ale zároveň jste ho nerozmáčkli. Skořápka pak půjde snadno odloupnout.

2. Protřepejte vejce ve sklenici

Na další oblíbený trik budete potřebovat sklenici – ideálně zavařovací s víčkem, ale stačit bude i obyčejná nápojová. Do třetiny nalijte studenou vodu, vložte vejce a uzavřete víčkem nebo dlaní. Pak sklenicí opatrně třeste tak, aby nárazy skořápka popraskala a šla dobře sloupnout. Nepoužívejte příliš velkou sílu, jinak hrozí, že se vajíčko ve sklenici rozpadne celé. Další možností je protřepat všechna vařená (a zchlazená) vejce najednou – buď v hrnci s pokličkou, nebo třeba v plastové misce s víkem.

3. Použijte čajovou lžičku

Uvařené a zchlazené vajíčko rozklepněte na širším konci a boku, odstraňte část skořápky a pod blanku vložte čajovou lžičku. Poté s ní zlehka obkružte vejce po celé ploše a skořápka se uvolní. Pokud jste někdy používali lžičku na odstranění slupky z kiwi, je to velmi podobné.

4. Vyfoukněte vajíčko

Tento trik si získal na sociálních sítích velkou popularitu, vyžaduje ale trochu cviku a taky štěstí. Uvařené a vychlazené vejce naklepněte v horní i spodní části, odstraňte v těchto místech skořápku a poté silně foukněte do užšího otvoru. Vajíčko vyklouzne ven a skořápka vám zůstane v ruce. Bohužel se ale může stát, že během vyfukování praskne i bílek, nicméně za zkoušku to stojí. Na postup se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

5. Přidejte ocet nebo citron

Další metoda, která může pomoci, je přidání octa nebo několika plátků citronu do vody, v níž se vejce vaří. Působením kyselin se naruší struktura skořápky a loupání půjde snadněji.

Proč jíst vajíčka pravidelně?

Vajíčka jsou výborným zdrojem kvalitních bílkovin, mají schopnost dobře zasytit a podporují tvorbu svalové hmoty. Současně jsou vhodnou potravinou i do redukční diety – průměrné vejce o hmotnosti 55 g má pouhých 80 kcal. Navíc obsahuje vitaminy A, E, D, B-komplex, železo, vápník, selen, zinek a také cholin, který působí preventivně proti rozvoji srdečně-cévních onemocnění.

Přestože se v minulosti staly vejce symbolem zvýšeného cholesterolu, moderní studie toto tvrzení vyvrátily, a tak si je můžeme v přiměřeném množství dopřát klidně každý den. Obecně platí, že zdravé osoby mohou konzumovat 1-2 vejce denně. U malých dětí se doporučuje konzumace 4 vajíček týdně. V případě onemocnění, které vyžaduje jakýkoli druh speciální diety, je potřeba se o konzumaci vajec poradit s lékařem nebo nutričním terapeutem.

Zdroj: olomoucky.denik.cz, www.ireceptar.cz, www.irozhlas.cz

Související články