Šlehačková bábovka je oblíbeným dezertem, který můžete připravit na mnoho způsobů. Její jemná a vláčná textura je díky použití smetany jedinečná a potěší každého. V tomto článku vám přinášíme tři osvědčené recepty, které zvládne připravit každý, ať už jste zkušený cukrář, nebo začátečník v kuchyni.
Hrníčková šlehačková bábovka
Tento recept je ideální pro ty, kteří chtějí připravit bábovku rychle a bez vážení ingrediencí. Stačí vám hrníček jako měrná jednotka. Budete potřebovat:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetku soli
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
- Přidejte vejce a smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku.
- Pečte přibližně 40 minut, dokud není bábovka zlatavá a propečená.
Šlehačková mramorová bábovka
Tato mramorová verze šlehačkové bábovky je nejen lahodná, ale také vypadá velmi efektně. Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr.
- Přidejte vejce a smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku.
- Do zbylé poloviny těsta přimíchejte kakao a vlijte do formy na světlé těsto.
- Vidličkou lehce promíchejte, aby vznikl mramorový efekt.
- Pečte přibližně 45 minut, dokud není bábovka zlatavá a propečená.
Odlehčená šlehačková bábovka bez cukru
Tento recept je ideální pro ty, kteří chtějí udržet svou stravu lehkou, aniž by museli obětovat chuť. Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 150 g erythritolu nebo jiného přírodního sladidla
- 200 ml smetany ke šlehání (můžete použít i smetanu light)
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr (nebo ekvivalent sladidla)
- 100 ml nízkotučného jogurtu
- špetku soli
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, erythritol, prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli.
- Přidejte vejce, smetanu a nízkotučný jogurt a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku.
- Pečte přibližně 50 minut, dokud není bábovka zlatavá a propečená.
Šlehačková bábovka je skvělým dezertem, který si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na hrníčkovou, mramorovou nebo odlehčenou šlehačkovou bábovku a užijte si sladký zážitek, který potěší vaši rodinu i přátele.
Zdroj: https://www.toprecepty.cz, https://fresh.iprima.cz, https://vikendovepeceni.cz