Marinády nejenom zjemňují maso, ale také mu dodávají chuť a vůni, které nelze dosáhnout žádným jiným způsobem. Ne každý druh se pro marinování hodí – například v případě prémiových hovězích steaků se nedoporučuje, protože by přebilo jeho osobitou chuť. Vepřové maso je pro tento způsob naopak ideální.

3 základní složky marinády

  • Tuková: Důležitou složkou marinády je tuk, který brání vysušení masa a zároveň je nositelem chuti. Nejčastěji se používá olivový, řepkový nebo slunečnicový olej.
  • Kyselá: V marinádě na grilované maso by neměla chybět kyselá složka, díky níž maso zkřehne a podtrhne se jeho chuť. Zvolit můžete například citronovou šťávu, balzamikový ocet, jablečný džus, víno nebo jogurt. Dobře fungovat bude i hořčice.
  • Aromatická: Ochucení masa záleží na vašich preferencích. Vepřové maso unese výraznější chutě, takže do marinády můžete přidat více druhů koření a bylinek, jako je sladká nebo uzená paprika, česnek, kmín, pepř, majoránka, rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj nebo jarní cibulka. Použít můžete i pivo, med, čerstvé chilli papričky, melasu, sójovou či worcesterovou omáčku.

Kdy solit maso?

Maso na gril solte až těsně před tepelnou úpravou nebo po ní. Sůl by z masa během marinování vytáhla vlhkost a ve výsledku by bylo suché a tuhé.

Jak nakrájet plátky krkovice?

Na gril se ideálně hodí silnější plátky krkovice – přibližně 2,5-3,5 cm vysoké. Připravené porce v obchodech bývají často nakrájené na příliš tenké plátky, které se během grilování snadno vysuší. Vhodnější je koupit krkovici v celku a nakrájet si ji doma dle potřeby – okraje a odřezky můžete pak využít na jiný pokrm, třeba vepřové na houbách nebo výpečky.

Rychlá marináda na vepřovou krkovici

Ingredience:

  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1-2 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • 1 cibule

Příprava:

  1. Do misky nalijte řepkový olej, přidejte mletou papriku, hořčici, mletý pepř a prolisovaný česnek. Metličkou vše vymíchejte do konzistence pasty. Cibuli nakrájejte na tenké proužky.
  2. Na dno větší misky nebo uzavíratelné krabičky nasypte část nakrájené cibule. Všechny plátky krkovice potřete marinádou pomocí mašlovačky, vložte do misky a posypte nakrájenou cibulí.
  3. Nádobu uzavřete víčkem nebo zakryjte kuchyňskou fólií a nechte maso odležet alespoň 3 hodiny. Těsně před položením na rozpálený gril maso osolte.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.kucharidodomu.cz

Související články