Proč vymýšlet super módní novinky, když existují osvědčené postupy. O pozitivních účincích soli věděli už naši předci, kteří využívali podzemní solné doly jako podpůrnou léčbu zejména na dýchací obtíže. Dnes je zastupují uměle vybudované solné jeskyně.

Jak vypadají

Představte si, že byste bydleli někde u moře a mohli každý den dýchat výrazně "osolený" vzduch. Podobné účinky slibuje solná jeskyně. Určitě už jste některou minimálně viděli, a pokud ne, stačí si vybavit větší místnost, která má stěny, strop i podlahu pokryté doslova tunami mořské a kamenné soli. Součástí jeskyně je nezřídka krápníkový strop. Jako příjemný doplněk se přidává umělý vodopád, osvětlení střídající barvy (colorterapie) a uklidňující hudba. Ventilace může být vnitřní i venkovní, často se využívá germicidní lampa.

Jak fungují

Pobyt v solné jeskyni zvládne skoro každý, netřeba podávat žádné výkony. Stačí vstoupit bez bot a v čistých ponožkách, usadit se, respektive ulehnout, a užívat si asi 45 až 60 minut relaxace. Sůl uvolňuje do vzduchu minerály a stopové prvky příznivě působící na váš organismus jako například jód, hořčík, vápník, draslík, sodík a jiné, které dýcháte. Do těla pronikají i skrz pokožku, prakticky tu však nebudete sedět v plavkách, zůstáváte oblečení. Teplota se pohybuje kolem 20 °C či lehce nad tuto hranici, vlhkost vzduchu bývá kolem 50 procent. Současně je třeba připomenout příznivý vliv záporné ionizace.

Pro koho je vhodná

Při aktuálních potížích se vyplatí navštěvovat solnou jeskyni 2 až 3x týdně, minimálně po dobu dvou týdnů, déle je samozřejmě lépe. Vychází se z předpokladu, že jeden pobyt v jeskyni rovná se 2 až 3 dnům pobytu u moře. Preventivně pak stačí návštěva jednou týdně.
Účinek haloterapie byl vědecky potvrzený u některých plicních onemocnění, často se uvádí astma, které se právě na jaře může kvůli pylovým alergenům zhoršit. Pozitivně ovlivňuje i dermatologické obtíže, zejména ekzémy. Doporučuje se také lidem s vysokým krevním tlakem a obecně platí, že podporuje imunitní systém.
Perfektní je rovněž pro lidi žijící ve stresu, vyčerpané a unavené, dále v rámci rekonvalescence například po operacích a úrazech. Pravidelné návštěvy ještě zmírňují typické kuřácké symptomy.

Komu se nedoporučuje

Samotný věk není omezením, do solné jeskyně můžou miminka stejně jako mladší či starší generace. Kontraindikací je docela málo. Užít si tuny soli určitě nelze při akutních zánětech. A velké riziko představují zvýšená činnost štítné žlázy a nádorové choroby, v těchto případech je nezbytně nutné konzultovat svůj záměr s lékařem, nebo zvolit jinou doplňkovou terapii.
Pokud se vás tahle omezení netýkají, užijte si solnou jeskyni podle svého gusta. Sice vás zázračně neomladí ani nevyléčí, ale zmírní například astmatické potíže či vleklé projevy respiračních infekcí.


Zdroj: Denik.cz, Frantiskovy-lazne.info