Sůl je jedním z nejčastěji používaných koření, zejména při domácí přípravě pokrmů. Jediná špetka stačí, abyste jídlu dodali chuť. Jako nadšenec do vaření, který rád zkouší nové pokrmy a techniky, můžete ozvláštnit své kulinářské výtvory jinými kořeními a dochucovadly než obyčejnou kuchyňskou solí.

Shromáždili jsme sedm nejlepších koření, která slouží jako skvělá alternativa. Nejenže dodají připravovaným dobrotám ještě více chuti, ale mají také fantastické zdravotní účinky. Některá z nich si dokonce můžete vypěstovat přímo na vlastní zahradě!

Česnek

Česnek je ostré koření, které zvýší chuť jídel bez zvýšení obsahu sodíku. V receptech na rajčatové omáčky a marinády můžete omezit množství soli a zdvojnásobit množství česneku. Aromatická zelenina chutná výborně také v polévkách a smažených pokrmech. Navíc je plná zdraví prospěšných látek. Studie ukazují, že sloučeniny obsažené v česneku mohou posilovat imunitu, snižovat krevní tlak a podporovat zdraví mozku.

Citronová šťáva a kůra

Citrusy, zejména citronová šťáva a kůra, jsou v některých receptech vynikající alternativou soli. Jako zdroj kyseliny působí citronová šťáva podobně jako sůl, protože zvýrazňuje chutě pokrmu. Citronová kůra přispívá k ještě silnější citrusové chuti. Podobné účinky v jídlech mají také limetky a pomeranče.

Oregano

Oregano je bylinka, kterou můžete pěstovat přímo na zahradě. Není nic lepšího než vyjít ven a utrhnout si pár lístků, které hodíte do hrnce nebo na pánev. Oregano má štiplavou vůni a při použití příliš velkého množství může pak pokrm chutnat hořce. Mnoho středomořských jídel využívá toto koření k dodání další chuti a pikantnosti, zejména si rozumí s kuřecím či jehněčím masem a skvělou práci odvádí v pečivu. Tato bylinka je plná antioxidantů a působí protizánětlivě.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Pěstujete bylinky?

info Hlasování bylo ukončeno.
Ano, mám jich plnou zahradu. 26 %
Ano, ale pouze ty základní. 63 %
Ne, mám raději kytky. 11 %
Hlasovalo: 19

Tymián

Tymián je další bylinka, kterou si můžete vypěstovat přímo na zahradě nebo v květináči na okenním parapetu. Má velmi výraznou a robustní chuť, kterou mnozí popisují jako sladkou. Je to skvělé univerzální koření, které se hodí zejména k masu, jako je kuřecí, jehněčí a hovězí. Výborně hraje v polévkách a dušených jídlech, která obsahují rajčata nebo čočku. Tymián můžete bez obav použít i ráno na míchaná vajíčka nebo čerstvý sýr.

Mletý černý pepř

Sůl a pepř jsou nerozlučnou kulinářskou dvojicí. Pokud však chcete omezit solení, jednoduše sáhněte po pepřence. Černý pepř se hodí do polévek, pečeně, těstovin a dalších slaných pokrmů. Stejně tak můžete vyzkoušet bílý pepř, směsi pepřů a alternativy pepře, jako jsou jalapeños, chilli papričky a kajenský pepř.

Kopr

Je botanický příbuzný celeru, takže má podobně nízký obsah kalorií a vyznačuje se výraznou citronově sladkou, lehce nahořklou chutí. Mnoho lidí si kopr okamžitě spojí s nakládanými okurkami, ale ve skutečnosti je tato bylinka velmi všestranná. Její osvěžující citronový nádech se dobře hodí ke kuřecím a rybím pokrmům, bramborovým salátům a chlazeným nudlovým nebo rajčatovým salátům. Aromatická bylina může být vynikajícím zdrojem vitaminů A a C, či dokonce podporovat zdraví trávicího traktu a ledvin.

Kurkuma

Kurkuma je v kurzu pro své protizánětlivé účinky, ale také skvěle poslouží jako alternativa soli. Je dobře známá jako základní přísada do kari, ale její zemitě sladká, lehce peprná chuť se také dobře hodí k vajíčkům, polévkám, dušenému masu nebo pečené kořenové zelenině. Používejte ji ve spojení s černým pepřem, který podporuje její vstřebávání do organismu.

Bez soli to nejde?

Sůl je nejčastějším kořením přidávaným do potravin a vyhnout se jí prakticky nelze. V nezdravém množství se totiž přidává zejména do zpracovaných potravin.

I když v malém množství se bez ní organismus neobejde, protože sodík hraje roli v rovnováze tekutin či regulaci krevního tlaku, může nadměrná konzumace soli vést k řadě závažných zdravotních problémů, jako je hypertenze, metabolický syndrom, chronické onemocnění ledvin, srdeční choroby a mrtvice.

Takže jezte zdravě, solte méně a k přípravě jídel zkuste použít výše zmíněná dochucovadla.

Zdroje: Dům a zahrada, escoffieronline.com, womenshealthmag.com, healthline.com

Související články