Podle tradice přijíždí sv. Martin na bílém koni 11. listopadu a s ním by měla nastat zima, před kterou se obrníte dobrým jídlem. Proto se svatomartinské hody neobejdou bez pěkně vypečené husičky, k níž kromě zelí můžete podávat lokše, třeba i nasladko s mákem nebo povidly. Ale i kdybyste zůstali u tradičních knedlíků, v obou případech si ještě upečte sladkou tečku - vynikající ořechové rohlíčky bez kynutí.
Až zvládnete rolování sladkých rohlíčků, určitě se pustíte i do pečení slaných rohlíků, tady máte recept:
Zakysané vandrovnice
Sladké svatomartinské rohlíčky jsou zahnuté a mají připomínat právě podkovy koně, na kterém přijíždí sv. Martin. Rohlíčky však kdysi také dostávali čeledíni a děvečky, když jim skončila služba u sedláků. Na odchodnou, proto se jim někde říká vandrovnice. S dokonalými tvary zahnutých rohlíčků si nelámejte hlavu, je to otázka cviku. A drobné vady na kráse schováte pod "sněhovou peřinu" z moučkového cukru.
Náš recept na rohlíčky osvěžuje specifická chuť zdravé zakysané smetany, obsahuje kvalitní mléčné bílkoviny, vitaminy i minerály (včetně důležitého vápníku). Potěší trávicí systém a pohladí vaše střeva, dobře působí na střevní mikroflóru.
Suroviny
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 kelímek zakysané smetany
- 250 g másla
- 1 špetka soli
- 2 lžíce moučkového cukru
Na náplň:
- 200 g umletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 dl mléka
- 1/2 lžičky skořice, případně rum
Ještě budete potřebovat:
- 1 šálek moučkového cukru, vejce na potření
Postup krok za krokem
Do mísy nasypte mouku, přidejte nakrájené povolené máslo, zakysanku, cukr a sůl. Vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte do chladničky optimálně na několik hodin (nebo si zkraťte čas díky mrazáku).
Mezitím si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte asi 100 ml mléka, svařte ho se skořicí a oběma cukry. Pak přidejte namleté ořechy, krátce povařte, přilijte pár lžic rumu podle chuti. Pokud by náplň potřebovala ještě zahustit, pomůžou umleté piškoty, které rovněž povařte. Náš tip: Takto připravená ořechová náplň bude vláčnější. Kdybyste chtěli sušší náplň, smíchejte namleté ořechy se skořicí, oběma cukry a 2 bílky (nepoužívejte mléko, nevařte).
Těsto rozdělte na 3 až 4 bochánky, každý rozválejte do kulata a vykrojte z něj 6 až 8 dílů (trojúhelníků), nožem nebo rádýlkem na pizzu. Na okraje trojúhelníků položte náplň a srolujte je ke špičatému konci. Okraje těsta zmáčkněte, aby náplň nevytekla, ohněte do tvaru rohlíčku.
Každý rohlíček potřete rozšlehaným vajíčkem (případně rozšlehané vajíčko spojte s troškou smetany nebo mléka) a položte na pekáč na pečicí papír. Pečte v troubě na cca 180 °C po dobu asi 20 minut (záleží na velikosti rohlíčků). Až budou hotové, obalte je v cukru.