Pokud nechcete péct koláč okamžitě, ale třeba až za pár dnů, nezapomeňte dobře uskladnit rajčata. Ideální teplota pro uchování jejich chuti by se měla pohybovat mírně nad 10 °C. Proto nepatří do chladničky, kam je mnozí z nás dávají. Chlad způsobuje moučnatost dužiny.

Suroviny: na těsto: 20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka, 10 dkg másla, 3/4 lžičky soli, 1 žloutek, 5 až 6 lžic studené vody, na náplň: 2 lžíce másla, 2 velké červené cibule, 20 dkg pórku, 2 lžíce cukru krystal nebo krupice, cca ¾ kg rajčat, 1/2 lžíce moučkového cukru, sůl podle chuti, navíc: 1 vejce na potření

Postup: Začněte zpracováním těsta z uvedených surovin a přitom dodržujte dvě zásady. Aby bylo krásně křehké, musíte pracovat se studenými surovinami (máslo z lednice, voda téměř ledová…). A rychle, abyste je teplem svých dlaní zbytečně nezahřáli. Těsto dejte na hodinu do lednice.

Omytá rajčata rozpulte, vložte do pekáčku řeznou stranou dolů a posypte moučkovým cukrem. Pečte je v předehřáté troubě na 200 °C po dobu asi 20 minut. Z vychladlých rajčat vymačkejte zbytek šťávy a rozložte je do nízkého kulatého plechu (použít lze i formu na dort). Lehce osolte, můžete i opepřit.

Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte nakrájený pórek a hned sundejte z plotýnky, dosolte, případně přidejte ocet. Vychlazenou dochucenou směs rozložte na rajčata.

Těsto vyválejte asi o 2 cm větší, než je forma, okraje zastrčte do formy za rajčata. Potřete rozšlehaným vejcem, na několika místech těsto propíchněte vidličkou a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 až 30 minut dozlatova. Nechte chvíli odpočinout, pak koláč obraťte s pomocí talíře, nakrájejte a můžete si pochutnávat.

Zdroj: Pernerka