Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce a k české kuchyni neodmyslitelně patří. Výborně chutnají čerstvé, jako součást dezertů i ve formě zavařeniny. Mimo to jsou ohromně zdravé – kromě vitaminu C v nich najdete i vitaminy A, E a B, železo, vápník, mangan a hořčík. V těle působí jako antioxidant, který pomáhá tělo chránit proti volným radikálům. Jejich hlavní sezona je poměrně krátká.

Chcete vyzkoušet něco tradičního? Inspirujte se u Romana Pauluse a připravte si jahody plněné pařížskou šlehačkou.

Zdroj: Youtube

Jak vybrat dobré jahody?

V obchodě vždy vybírejte plody bez známek poškození, nesmí být potlučené, nahnilé či plesnivé. Měly by mít intenzivní vůni a sytě zelené lístky. Po nákupu je potřeba je co nejrychleji zpracovat – v lednici vydrží v dobré formě maximálně 3 dny. Připravit z nich můžete jeden z následujících dezertů:

Jahodové knedlíky bez kynutí

Knedlíky plněné jahodami, které by se měly alespoň jednou za sezonu na stole objevit. Pokud se vám nechce pouštět do kynutého těsta, určitě vyzkoušejte tento osvědčený recept z tvarohovo-bramborového těsta.

Francouzská galetka

Klasický dezert francouzské kuchyně se připravuje z křehkého těsta, které se rozválí do tvaru kruhu, naplní jahodami (nebo jiným ovocem) a po okrajích lehce přehne. Výsledkem je delikátní a půvabný moučník, který se hodí i ke slavnostním příležitostem. Doplnit ho můžete šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Křupavý crumble

Skvělý jahodový crumble zvládnou i ti, kdo s pečením nemají zatím žádné zkušenosti. K jeho přípravě nepotřebujete žádné speciální vybavení ani dovednosti, není na něm zkrátka co zkazit. Neobsahuje žádné těsto – ovoce jednoduše upečete pod vrstvou drobenky z másla, mouky a cukru. Kromě jahod navíc můžete použít jakékoliv jiné ovoce i jejich kombinace.

Palačinkový trhanec s jahodovou omáčkou

Prázdninová klasika v sobě ukrývá dokonalé spojení jahod se smetanou a vláčných palačinek. Na první pohled nevypadá tak elegantně jako jiné dezerty, ale chutná naprosto skvěle.

Jahodová bublanina bez vážení

Na tento recept váhu nepotřebujete – stačí hrnek a během chvíle máte v troubě dokonalou jahodovou bublaninu, která voní vanilkou a je úžasně vláčná díky bílému jogurtu. Ideální moučník pro návštěvu i k víkendové snídani.

Který jahodový moučník vás zaujal nejvíc?

Jahodové knedlíky 32 %
Jahodová galetka 5 %
Jahodový crumble 15 %
Trhanec s jahodovou omáčkou 5 %
Jahodová bublanina 17 %
Líbí se mi všechny 27 %

Související články