Nechceme se chlubit „cizím peřím“, proto hned přiznáváme „barvu“. Následující recept připravila famózní cukrářka Mirka van Gils Slavíková, kterou si jistě pamatujete jako porotkyni 1. řady oblíbeného pořadu Peče celá země. A když pečou všichni, neměli byste u toho chybět ani vy.
Ve videu se dozvíte, co nesmí chybět ideálnímu těstu na rohlíky a housky:
Který chleba je nejlepší?
Mnohdy se přikláníme k tmavým druhům pečiva a chleba v domnění, že jsou zdravější. Ovšem pokud chcete mít stoprocentní jistotu, pak si chleba upečte sami. Jen tak budete vědět, co skutečně jíte.
Tmavý chleba zpravidla má určitý podíl žitné mouky, ale neplatí to automaticky vždy. Tmavé barvy se totiž může dosáhnout i dobarvováním( karamelem, praženým ječmenem a podobně). Proto může být tmavý i původně světlý pšeničný chleba.
Proč začínat s droždím
Naučit se péct chleba s droždím je základ. Je to stejné, jako když se malé dítě učí chodit. Až to zvládne, může začít běhat. A až vy zvládnete pečení žitno-pšeničného chleba s droždím ze zdravější celozrnné mouky, klidně pak přejděte ke kváskovému.
Recept na černý chleba od cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
Suroviny: 250 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka, 250 g pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka, 7 g sušeného droždí, 9 g soli, 40 g černého kakaa, 10 g kmínu, 350 g vlažné vody, 30 g oleje, 40 g medu
Jak na to:
- Do mísy prosejte obě mouky, přidejte drcený kmín, sůl a kakao jako uhel (slibuje černočernou barvu), promíchejte.
- Do další nádobky nalijte vodu, nasypte sušené droždí, přidejte med a rovněž promíchejte.
- Rozmíchané droždí nyní přijde do mísy k moukám, koření a kakau. Ještě přilijte olej a zadělejte těsto, ale poctivě.
- Nechte ho v klidu kynout, přikryté utěrkou, minimálně 2 hodiny.
- Těsto znovu prohněťte a opět nechte vykynout. Řiďte se tím, že vykynuté těsto má zdvojnásobit svůj objem.
- Na vále z něj vytvořte úhledný váleček. Anebo jiný tvar, pokud nebudete chtít péct chleba ve formě.
- Vymažte formu na chleba a těsto do ní vložte, přikryjte a zase nechte vykynout. Až těsto znovu zdvojnásobí svůj objem.
- Troubu rozpalte na 250 °C, pak teplotu nepatrně snižte na 240 °C a chleba pečte přibližně 30 minut.
Zdroj: Mirka van Gils Slavíková, Pernerka