Stručný souhrn z článku
Nahraďte tradiční silvestrovské chlebíčky slaným závinem s tvarohovým těstem pro jednodušší přípravu a originální pohoštění.
Tento závin umožňuje variabilitu v náplních, od lososa přes slaninu s zelím po houbové varianty, s důrazem na pečlivý výběr ingrediencí.
Recept na těsto zahrnuje hladkou a celozrnnou mouku, máslo, vejce, tvaroh, ocet a vodu, s postupným přípravou a pečením závinu.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Není důvod trávit hodiny v kuchyni přípravou pohoštění na silvestra, když mraky chlebíčků a jednohubek parádně zastoupí slaný závin. Nebo raději upečte dva. A ušetřený čas věnujte lidem, které máte rádi.
Zkuste také bramborovou roládu s mletým masem. Neuhádnete, co v tomto případě nahradilo těsto:
Chcete geniální těsto?
Pokud máte kvalt, spolehněte se na listové těsto z obchodu. Když nespěcháte, udělejte tažené těsto, raději den předem. A někde mezi se nachází celá řada dalších vylepšených domácích těst. U slaného závinu můžete do těsta přidat například pivo, pak bude více křupat. Nebo brambory, pokud chcete hutnější výsledek. My jsme zvolili tvaroh (jogurt), těsto bude vláčnější.
Našli jsme nejchutnější náplně
Aby se náplň opravdu povedla, musíte splnit dvě podmínky – suroviny mají být předem tepelně upravené a rozhodně ne tekuté.
Nešlápnete vedle s uzeným masem/kvalitní slaninou a zelím (kmín nesmí chybět). Tuhle náplň lze osvěžit i celerem. Nebojte se ani houbové verze (žampiony plus menší podíl cibule, inovací je kari koření).
Vynikající bude rovněž řepa, dá se koupit uvařená. K řepě přidejte zakysanou smetanu, měkký sýr, trochu ořechů plus žloutek. V tomto případě si na dochucení vystačíte se solí. Báječná je i brokolicová varianta, ani ona „neopustí“ těsto. Určitě do ní přidejte česnek.
Slaný závin z těsta s tvarohem, se slaninou a zelím
Suroviny na 2 záviny
na těsto:
200 g hladké pšeničné mouky
200 g celozrnné hladké pšeničné mouky Pernerka
130 g másla
1 vejce
2 žloutky
150 g tvarohu
3 lžíce octa
3 lžíce vody
4 g soli
na náplň:
2 velké cibule
300 g slaniny
400 g kysaného zelí
navíc: vejce na potření, kmín, hrubozrnná sůl
Postup:
1. Máslo a tvaroh vyndejte předem, aby měly pokojovou teplotu. Do mísy prosejte mouku, přidejte plátky másla, vejce, ocet, sůl, vodu a tvaroh, zpracujte v těsto.
2. Odložte ho na hodinu či dvě do chladničky.
3. Po vyjmutí z chladničky těsto rozdělte na dvě části.
4. Obě části postupně rozválejte do obdélníkového tvaru.
5. V hlubší pánvi orestujte nakrájenou slaninu s cibulí, tu nechte mírně zkaramelizovat. Nakonec přidejte dobře okapané a lehce posekané zelí, společně krátce poduste.
6. Nyní naplňte těsto. Buď téměř po celé ploše, kromě pár cm od okrajů, pak závin zarolujte. Nebo náplň navrstvěte do středního dílu těsta tak, aby zbyla zhruba stejně velká část nad i pod středem. Ohněte kratší okraje, přehněte třetinu těsta pod náplní, potřete rozšlehaným vajíčkem a překryjte poslední třetinou těsta. Pro větší efekt rovněž můžete horní část těsta předem dekorativně naříznout na více místech.
7. Stejně připravte druhý závin.
8. Záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a solí. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu asi 35 minut.
Zdroj: toprecepty, Kucharkaprodceru, Pernerka