Stručný souhrn z článku

  • Recepty na vánoční cukroví inspirované prvorepublikovou kuchařkou Marie Sandtnerové nabízí moderní a chutné varianty.
  • Ořechové hvězdičky a čokoládové rohlíčky jsou příklady, jak se mísí tradiční prvky s novými přístupy a surovinami.
  • Cukroví je esteticky přitažlivé a vyznačuje se výraznými chutěmi, přičemž recepty jsou dostupné pro domácí přípravu.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Když cukrářka Iveta Fabešová vydala knihu sladkých receptů Vše sváteční, mimo jiné v ní uvedla: „Obecně mám velmi ráda staré cukrářské knihy a například právě tu od Sandtnerové považuji za jednu z nejlepších. Snad jsem udržela myšlenku její knihy a zasáhla do ní s respektem, který si zaslouží.“ Posoudit to můžete na vlastní chuťové buňky.

Podle tohoto videonávodu prý zvládne vánočku každý. Potvrdíte to?

Zdroj: Youtube

Ořechové hvězdičky

Suroviny (na 40 kusů): na těsto: 70 g polohrubé mouky, 190 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 170 g másla, 110 g mouky z lískových oříšků, 3 žloutky, na sníh z bílků: 60 g bílků, 120 g cukru krupice, na ozdobu: sekané lískové oříšky

Jak na to: Připravte si těsto. Na vál prosejte obě mouky, moučkový i vanilkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kousky, oříškovou mouku a vše spojte žloutky. Lehce vypracované těsto vyválejte na tloušťku 3 mm a vykrájejte z něj hvězdičky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 20 minut.

Než hvězdičky vychladnou, připravte si sníh: Do mísy dejte bílky a cukr, promíchejte. Vložte na vodní lázeň (v hrnci zahřejte vodu a nad ni dejte mísu, dno mísy se nesmí dotýkat vody). Jakmile je směs zahřátá na 60 °C nebo je cukr rozpuštěný, vyšlehejte ji metlou úplně do tuha.
Připravený sníh přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkejte na každou hvězdičku. Flambovací pistolí sníh opečte a dozdobte kouskem lískového oříšku. Pokud flambovací pistoli nemáte, dejte hvězdičky se sněhem do rozehřáté trouby, ale jen na chvíli.

Čokoládové rohlíčky

Suroviny (na 40 kusů): na těsto potřebujete: 80 g změklého másla, 30 g hořké čokolády (55 až 70 procent), 110 g moučkového cukru, 90 g mandlové mouky, kůru z poloviny citronu, 10 g strouhaných piškotů, 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku, 1/8 čajové lžičky mleté skořice, 25 g hladké mouky, polohrubou mouku na obalování, na polevu: 120 g hořké čokolády (55 až 70 procent), 60 g kakaového másla

Jak na to: Nejprve udělejte těsto. Máslo vyšlehejte v mixéru do světlé pěny. Pak přidejte rozlámané kousky čokolády, cukr, mandlovou mouku, kůru, piškoty, koření a hladkou mouku. Vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny do lednice.


Potom z těsta vytvarujte malé válečky, které obalte v polohrubé mouce. Vtlačte je do formiček na rohlíčky. Nožem opatrně zarovnejte kraje formiček, aby bylo těsto rovné. Doporučujeme: Těsto během pečení naskočí, proto ho dávejte do formiček v malém množství.
Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 15 minut. Až rohlíčky vychladnou, vyndejte je z formiček a jejich okraje namočte do čokoládové polevy: čokoládu a kakaové máslo dejte do mísy a vložte na vodní lázeň (v hrnci zahřejte vodu a nad ni dejte mísu, dno mísy se nesmí dotýkat vody). Směs nechte úplně rozpustit a promíchejte dohladka.

Zdroj: Iveta Fabešová

Související články