Na jaře a v létě je ideální čas na sbírání kopřiv. Nasbírejte dostatečné množství a usušte ho. Nebojte se toho. Z kopřivy si můžete udělat i ozdravný čaj nebo odvar z kopřiv použít na pleť.

Jak tedy na šampon?

Budete potřebovat dvě hrsti kopřivových listů, dvě hrsti listů z ořešáku, případně březových lístků nebo květů heřmánku. K tomu 500 ml destilované nebo převařené vody, 5 lžic nastrouhaného mýdla (čím kvalitnější, tím lepší pro vaše vlasy) a esenciální olej dle vašeho výběru.

Zahřejte vodu. Když začne vřít, přidejte bylinky a stáhněte plamen. Hodinu louhujte. Poté přeceďte přes sítko a přidejte mýdlo. Promíchejte a opět zlehka zahřejte, aby se mýdlo rozpustilo. Závěrem přidejte pár kapek esenciálního oleje a přelejte do lahviček. Šampon nechte v lednici, vydrží tam asi deset dní, poté je nutné připravit novou várku.

Šampon můžete obohatit

Zkuste třeba ricinový olej, rozdrcené tabletky vitaminu B, kapky s vitaminem A a D nebo panthenol. Experimentujte, každým vlasům sedí něco trochu jiného, tak si dejte čas a najděte to pravé pro ty vaše.

www.ireceptar.cz