Vajíčková pomazánka patří mezi nejoblíbenější pokrmy, které se hodí jak na snídani, tak na lehkou večeři. Oceníte ji i jako jednoduché a chutné občerstvení pro návštěvu. V dnešním článku vám představíme pět variant této lahodné pomazánky. Každá z nich je unikátní a nabízí různé chuťové zážitky. Pojďme se na ně podívat!

Zdroj: Youtube

Vajíčková klasika

S majonézou, nebo máslem? Tvaroh, nebo čerstvý sýr? Ať už je ta vaše klasika jakákoliv, vystačíte si jen s pár ingrediencemi a deseti minutami času.

  • Suroviny:
    • 4 uvařená vejce natvrdo
    • 2 lžíce majonézy nebo másla
    • 1 lžíce tvarohu nebo čerstvého sýra
    • 1 malá cibule nebo jarní cibulka
    • 1 lžička plnotučné hořčice
    • 1 nakládaná kyselá okurka
    • sůl, pepř dle chuti
    • špetka kurkumy
    • pažitka na ozdobení

Základem jsou uvařená vejce. Natvrdo, nepřevařená. Oloupejte je, nakrájejte nahrubo nebo použijte speciální kráječ na vajíčka, aby vznikly drobné kostičky. Pak už je jen na vás, jestli je smícháte s majonézou, nebo jinou cestou a pomazánka bude mít tvarohový či sýrový základ.

Vajíčkový salát je trochu řidší než pomazánka, použít do něj můžete například zakysanou smetanu či jogurt v kombinaci s majonézou (nebo bez). K dochucení vřele doporučujeme najemno nakrájenou cibuli či jarní cibulku, plnotučnou hořčici, kyselou okurku, pepř a sůl. Pro barvu i zdraví můžete přidat také špetku kurkumy. Jarní klasika si žádá jarní bylinku: pažitka představuje tu správnou tečku.

Vajíčková pomazánka s bylinkami

  • Suroviny:
    • 4 uvařená vejce natvrdo
    • 2 lžíce majonézy nebo jogurtu
    • 1 lžíce nasekané pažitky (včetně květů)
    • 1 lžíce nasekaného medvědího česneku
    • 1 lžíce čerstvého koriandru nebo bazalky
    • 1 lžíce řeřichy
    • sůl, pepř dle chuti

Bylinky ovlivňují chuť a jsou skvělým způsobem, jak pokaždé nabídnout svým hostům něco jiného. Nasekejte do vajíčkové pomazánky štiplavou pažitku, přidejte i její fialové květy rozebrané na jednotlivé kousky.

Pořádnou sílu přidá pomazánce i vám medvědí česnek. Jinou chuťovou variaci nabídnou také čerstvý koriandr nebo bazalka. Zapomenout nemůžeme ani na řeřichu, která je díky snadnému pěstování na parapetu za oknem dostupnou variantou i tehdy, když ještě bylinky volně venku nerostou.

Exotická vajíčková pomazánka s kari a mangem

Pokud máte rádi exotické chutě, máme pro vás lahůdku. Do vajíčkové pomazánky přidejte trochu kari koření a lžíci mangového chutney. Tento netradiční twist dodá pomazánce zcela nový rozměr.

  • Suroviny:
    • 4 uvařená vejce natvrdo
    • 2 lžíce majonézy nebo jogurtu
    • 1 lžička kari koření
    • 1 lžíce mangového chutney
    • sůl, pepř dle chuti
    • 1 malá cibule
    • čerstvý koriandr na ozdobu

Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky a smíchejte s majonézou nebo jogurtem. Přidejte kari koření a mangové chutney. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i najemno nakrájenou cibulku a čerstvou koriandrovou nať. Exotická vajíčková pomazánka je ideální na toast nebo jako dip k zelenině.

Pikantní s avokádem

Pokud máte rádi pikantní a krémové chutě, vyzkoušejte vajíčkovou pomazánku s avokádem a chilli.

  • Suroviny:
    • 4 uvařená vejce natvrdo
    • 1 zralé avokádo
    • 2 lžíce majonézy nebo jogurtu
    • 1 malá chilli paprička (dle pálivosti)
    • sůl, pepř dle chuti
    • šťáva z jedné limetky
    • čerstvý koriandr na ozdobu

Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky a smíchejte s rozmačkaným avokádem. Přidejte lžíci majonézy nebo jogurtu pro extra krémovost. Do směsi vmíchejte najemno nakrájenou chilli papričku podle vaší oblíbené pálivosti. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky. Pikantní vajíčková pomazánka je skvělá na toast, nebo jako dip k tortilla chipsům. Ozdobte čerstvým koriandrem pro extra svěžest.

Vajíčková pomazánka s uzeným lososem

Pro milovníky ryb máme lahodnou variantu s uzeným lososem.

  • Suroviny:
    • 4 uvařená vejce natvrdo
    • 100 g uzeného lososa
    • 2 lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 malá červená cibule
    • čerstvý kopr na ozdobu
    • sůl, pepř dle chuti

Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky a smíchejte s jemně nakrájeným uzeným lososem. Přidejte lžíci crème fraîche nebo zakysané smetany pro jemnost. K dochucení přidejte trochu citronové šťávy, najemno nakrájenou červenou cibuli a kopr. Vše dobře promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete. Tato luxusní vajíčková pomazánka se hodí skvěle na čerstvý chléb nebo bagetu a zaručeně udělá dojem na vaše hosty.

Vyzkoušejte všechny varianty a najděte si tu svou oblíbenou!

Zdroj: https://www.apetitonline.cz, https://fresh.iprima.cz, https://www.bohynekuchyne.cz, https://www.simplyrecipes.com, https://www.tasteofhome.com

Související články

Kterou variantu vajíčkové pomazánky chcete vyzkoušet?

Klasická vajíčková pomazánka 20
Bylinková vajíčková pomazánka 5
Exotická vajíčková pomazánka s kari 1
Pikantní vajíčková pomazánka s avokádem 5
Vajíčková pomazánka s lososem 1